Rekordértékű rendelést adott le a Boeingnél a dubai légitársaság

A Dubaiban megrendezett repülési kiállításon a Boeing rekordértékű rendelést zsebelt be az Emirates Airlinestól. Az öböl-menti monarchia terveivel egybevág a légitársaság bevásárlása, hiszen az ország megközelíthetőségét és jelentőségét javítja, továbbá stratégiai céljuk a keleti-nyugati utak átszállóközpontjává válni. A rendelés amerikai munkahelyek ezreit teremti meg, azonban a térség légiforgalmát hagyományosan lebonyolító európai és ázsiai légitársaságok vezetői kevésbé örülhetnek, hiszen korábbi pozícióik gyengülésével fog járni az arabok terjeszkedése.

A Dubai székhelyű Emirates Airlines 50 darab megnövelt hatótávolságú Boeing 777 típusú utasszállító repülőgép megvételére tett ajánlatot. A rendelés összértéke meghaladja a tizennyolcmilliárd dollárt. A légitársaság elnök-vezérigazgatója Ahmed bin Szaid al-Maktúm sejk közölte, hogy tudomásuk szerint ez volt a legnagyobb összértékű rendelés, amit az amerikai vállalat valaha kapott. „Ez a rendelés mérföldkő a két vállalat történetében” – hangoztatta közvetlenül azután, hogy a kétévente megrendezésre kerülő Dubai Airshow-n bejelentette a hatalmas összegű szerződést.

Ezen felül az Emirates kilátásba helyezte további repülőgépek vásárlását is újabb nyolcmilliárd dollár értékben. A legfrissebb információk szerint a társaság összesen mintegy kilencven darab gépre tart igényt. A Boeing 777 szélestörzsű és megnövelt hatótávolságú gép, leginkább hosszú távú repülésekre alkalmas, ezért is illeszkedik a transzkontinentális piacon rendkívül erős Emirates flottájába.

A cél világos: az Emirates szeretné maga mögé utasítani európai és ázsiai konkurenciáit, a Perzsa-öbölben található ország pedig a keleti-nyugati légiforgalom legnagyobb központjává szeretne válni.

„Ez a rendelés is alapvető céljaink elérését segíti elő, távolabbi úticéljaink számát bővítjük és hamarosan a világ vezető légitársaságává fogunk válni” – tette nyilvánvalóvá Ahmed sejk a vállalat terveit.

Az Emirates Airlines a világ egyik legdinamikusabban terjeszkedő légitársasága, tavaly harminc darabra adtak le rendelést ugyanebből a típusból az Egyesült Királyságban, Farnboroughban megrendezett repülési kiállításon.

Mára az arab légitársaság tulajdonában van a legtöbb „triplahetes” a világon, flottájában több mint 95 darab található csak ebből a típusból. Az amerikai óriásvállalattól 1996-ban vásárolta az elsőt és az ezredik legyártott 777-es is az Emirateshez került. – írta az airportal.hu

A vállalat azonban nem csak az amerikaiaknál vásárolt be rendesen, ők rendelkeznek a világon a legtöbb, tizenhét darab Superjumboval, hivatalos nevén az Airbus gyár A380-800 típusával. Figyelemre méltó az is, hogy az Emiratesnek további 73 darabra van rendelése, amelynek teljesítése után a flottájában kilencven A380-as fog majd repülni.

A Boeing repülőgépgyár közleménye szerint a most leadott rendeléssel a típus történetében a legsikeresebb évet fogják zárni, 2011-ben eddig 182 darabot adtak el a 777-ből.James Albaugh, a Boeing kereskedelmi repülési ágazatának jelenlegi felelős vezetője elmondta, hogy a megrendelés új munkahelyek ezreit jelenti az Egyesült Államok számára.

Bajnok Artur

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »