Busszal várják a palesztin tavaszt

Kedd koradélután palesztin diákok egy kicsiny csoportja próbál meg felszállni az Egged izraeli tömegközlekedési vállalat buszjáratára az egyik ciszjordániai telep megállójában.  A hatvanas évek fekete polgárjogi mozgalmai által ihletett ’Freedom Ride’ kezdeményezéstől a szervezők egyenesen a palesztin tavasz kezdetét várják.

A saját államuk hiányában, a palesztinok számára tiltott a nem-arab utasok számára fenntartott buszok és közutak használata – a faji alapon hozott jogszabályt Jimmy Carter, az Egyesült Államok egykori elnöke ’apartheidnek’ nevezte. Ötven évvel ezelőtt az Egyesült Államokban hozott hasonló törvények ellen az afroamerikai népesség úgy harcolt, hogy békés módon megtagadta a követésüket. Néhány órán belül a palesztinok ugyanilyen módon fognak eljárni” – olvasható a Freedom Riderek kiáltványa az Avaaz.org weboldalon, ahol kettő óra után az érdeklődők élőben kísérhetik figyelemmel a rendhagyó akciót.

A ciszjordániai teleptől a palesztin aktivisták Kelet-Jeruzsálemig próbálnak eljutni. A kezdeményezést a délelőtt folyamán páratlanul élénk érdeklődés jellemezte a Twitter közösségi oldalon, a legtöbb kommentelő szerint a diákok akár több hónapos börtönbüntetést, vagy a telepes utasok tettlegességig fajuló ellenkezését is kockáztathatják.

Tatai Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »