Árral szemben: nem fizeti ki adóhátralékát a kínai ellenzéki

Bíróságon támadja meg a kínai hatóságok által követelt adóhátralék és bírság kifizetését Aj Vej-vej. A világhírű kínai művész tavasszal került a figyelem középpontjába, amikor egyik napról a másikra letartóztatták és indoklás nélkül fogva tartották.

Aj Vej-vej (Ai Weiwei), a Kína kormányt nyíltan bíráló művész úgy döntött, hogy megtagadja a hatóságok által múlt kedden kirótt 2,4 millió dollár (546 millió forint) értékű adóhátralék és bírság befizetését, melynek teljesítésére mindössze tizenöt napos határidőt kapott – írja a BBC. Mivel a felszólítás végrehajtásával elismerné bűnösségét, jogi eljárást indít a művész, melyhez az összeg felét kell biztosítékként kifizetnie. A bírság nagyságának közzétételét követően özönleni kezdett a pénz a művészt önkéntesen támogató emberektől. A híres „Madárfészek” stadion tervezésében résztvevő Ajt az év során már korábban meggyanúsították adófizetés kötelezettsége alól való kitéréssel – azok után, hogy három hónapig előzetes letartóztatásban tartották anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene.

„A fizetési határidő olyannyira rövid, hogy még a bankok kirablása sem segítene” – nyilatkozta Kao Jing (Gao Ying), Aj édesanyja, aki házát is eladta volna, hogy segítsen fián. Mivel a ház eladását nem lehetne véghezvinni a fizetési határidő lejárta előtt, Aj úgy döntött, hogy az emberek adományából fedezi a bírósági tárgyaláshoz kötelező biztosítékot: az ehhez szükséges 1,3 millió dollárhoz (296 millió forint) eddig 1,1 millió dollár (250 millió forint) értékű támogatás gyűlt össze. A több mint 20 ezer szimpatizáns nem csupán az interneten és banki átutalásokon keresztül juttatta el számára az összegeket, hanem voltak olyanok is, akik papírrepülőnek hajtogatott bankjegyeket dobtak át kerítésén – írja a Channel NewsAsia.

Aj meglepődött a hozzájárulások láttán, hiszen nem kérte senkinek sem a támogatását, ám az emberek mégis örömmel segítenek neki, hiszen ez egyfajta politikai nyilatkozat a részükről. A művész – állítása szerint – mindenkinek visszaadja a kapott összeget. „Ne aggódjon, én várom, hogy eljöjjön a szabadság, majd akkor visszafizeti egy új valutával” – idéz egy, a kínai bankjegyeken található Mao Ce-tung (Mao Zedong) képére utaló üzenetet a Reuters. Egy másik adományozó 289,64 jüan értékű támogatása az 1989. június 4-i Tiananmen téri felkelés fegyveres leverésére utal.

Sokak szerint a kormány a hatalmas adóhátralék és a bírság követelésével kívánja elhallgattatni az emberi jogi aktivistát, akinek nemzetközi népszerűsége kínos az ország vezetőire nézve. A Kínai Kommunista Párt szócsöveként ismert Global Times úgy nyilatkozik az ügyről, mint “illegális pénzgyűjtés”: állításuk szerint Aj nyíltan kért kölcsön az emberektől, és megígérte, hogy amennyiben nyer, a kapott támogatások többszörösét fogja visszafizetni.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »