Káromkodás, földrajzi tévedés és szándékos nyelvbotlás a jelölti vitában

Rubalcaba riportert alakított, Rajoy pislogott és majdnem hatszázszor nézett le a lapjaira. Az egyiknek nem volt veszteni valója, a másik már most elnöknek hiszi magát. Csípős hangulatúra sikeredett a vita, Rubalcaba bizonygatta, hogy igenis tud olvasni, Rajoy egy ponton elszólta magát és káromkodott. A várakozásoknak megfelelően kifejezetten szórakoztató vitát látthattak a választópolgárok. Helyszíni riport Spanyolországból.

Rubalcaba inkább volt riporter vagy vizsgáztató tanár Láthatóan idegesen kezdett, de egy pillanat alatt támadásba lendült Alfredo Pérez Rubalcaba, a kormányzó szocialista párt (PSOE) jelöltje. Tudta, hogy nincs veszteni valója, így megengedhette magának az agresszív stílust. Azzal a céllal szállt ringbe, hogy a feje tetejére állítja a felméréseket és jól céloz azzal a bizonyos “egyetlen töltényével”. Számos hibát követett el elemzők szerint. Kezdetben csak kérdezett, mint tanár a diákját, aki arra játszik, hogy átmenjen. Később – a folyamatos támadás révén – a feleltetés átcsapott inkvizícióba. A visszhang a konzervatív oldalon az lett, hogy nem vitát láttak a választók, hanem Rubalcaba interjúját az elnökkel.

Sokan úgy vélik, hogy két szempontból is elhibázott volt a taktikai lépés, hogy megállás nélkül faggatta riválisát. Egyfelől lehetőséget adott Mariano Rajoynak, a jelenlegi ellenzék vezérének, a Konzervatív Párt  (PP) győzelemre esélyes jelöltjének, hogy kifejtse véleményét – más kérdés, hogy Rajoy nem élt vele –, másfelől azt a hatást keltette a nézőben, hogy eleve az ellenzék vezéreként ül le, mintha nem is lenne kétséges választási kudarca.

Szemfülesek észrevették, hogy – feltehetően tanácsadói javaslatára – a szünet után jövő idő helyett feltételes módban beszélt Rajoy választási győzelméről. Talán már késő volt. Mindenképp pozitívum, hogy egy tökéletesen felkészült jelölt benyomását keltette. Fejből beszélt, számokat idézett és beszéde tekintélyes részét fordította ellenfele programjának a szétszedésére. Sikerült elérnie, hogy az általános közvélemény szerint Rajoy nem válaszolt a kérdéseire, nem tisztázta magát. Mások szerint nem is volt rá szüksége. Rajoy kényelmesen mozgott az elnök szerepében A PP vezére végig nyugodtabb volt és – ahogy a La Razón írja – az emberek megismerték ironikus oldalát. Nem kellett megerőltetnie magát: minden közvélemény-kutatás Rajoy tetemes előnyről számolt be. Elég volt megvédenie magát. A tőle megszokottnál sokkal felszabadultabb volt a kamerák előtt. Nem kockáztatott, a rá jellemző adathalmazzal árasztotta el ellenfelét. Elmulasztotta – szándékosan – a “homályos foltok” tisztázását. Rubalcaba kétértelműen megfogalmazottnak nevezte a PP programját, többször magyarázatot kérve Rajoytól.

Az ellenzék jelenlegi vezetője nem különösebben zavartatta magát és szinte semelyik kérdésre nem válaszolt. Vagy kikerülte, vagy egyáltalán nem reagált rá. Rajoyt az sem zavarta, hogy Rubalcaba szüntelenül bombázta kérdéseivel. Ügyesen kihasználva a pozíciót, amelybe vetélytársa ültette, elnökként szólt Rubalcabához, számos szalagcímet kivívva ezzel.

A spanyol címlapok Rajoy elnökről számolnak be Szinte minden televíziós csatorna és jelentősebb napilap Rajoy győzelméről számolt be. A gyors közvélemény-kutatások is megerősítik ezt: kisebb-nagyobb különbséggel mind a jelenlegi ellenzék vezérét hozta ki győztesnek. Csupán a két baloldalinak tartott napilap, az EL PAÍS és a Público felmérései szerint diadalmaskodott Rubalcaba. Utóbbi szerint egészen meglepő, 64-36 arányban. A vezető napilapok címlapjai: Rajoy szoros küzdelemben nyert (EL PAÍS, baloldali, 46-41 százalékot mért) Rubalcaba biztosra veszi Rajoy győzelmét (La Gaceta, jobboldali) Rubalcaba harcolt és kizökkentette Rajoyt (Público, baloldali, utalva a szocialista kampányszlogenre: “Harcolj azért, amit akarsz!”) Rajoy elnök (La Razón, jobboldali, 73 százalékos Rajoy-győzelmet mért!) Rubalcaba elnökként kezelte Rajoyt (ABC, jobboldali) Rajoy érintetlen maradt (El Periódico, utalva arra, hogy Rubalcabának nem sikerült sarokba szorítania a PP elnökét) Rubalcaba készpénznek veszi Rajoy győzelmét (EL MUNDO, jobboldali) Nyilatkozatháború percekkel a vita után A vita éjfélkor ért végét. A kampánystábok, pártkatonák azonnal megkezdték saját értékelésüket. A PSOE székházában elégedettség volt érezhető. “Rubalcaba elérte célját: tisztán és érthetően elmagyarázni a programját és tervét, amivel anélkül lehet kilábalni a válságból, hogy veszélybe sodornánk a jóléti államot” – nyilatkozta az első szóvívó alig 10 perccel Rubalcaba választókhoz intézett zárómonológját követően. “Másfelől láttunk egy Rajoyt zéró javaslattal, zéró válasszal, viszont annál több bizonytalansággal” – tette hozzá. Pér perccel később, a PP központjából hasonlóan pozitív vélemény érkezett. “Rubalcaba végig úgy beszélt, mintha az elnökkel beszélne. Ez nem vita volt, hanem interjú!” – hangzott a diadalomittas első nyilatkozat. Esteban González Pons, a PP altitkára örömmel jegyezte meg, hogy a #rajoygana (“Rajoy nyert”) világszinten az egyik leginkább használt Twitter-bejegyzés volt. Rajoy a vita után azt nyilatkozta, hogy elégedett, míg riválisa nem volt hajlandó válaszolni a riporterek hasonló kérdésére és arcáról is kevésbé volt leolvasható öröm. Állandóan pislogott és 585-szor nézett a papírjaiba Egy testkultúra-szakértő szerint Rajoy bizonytalannak mutatkozott azáltal, hogy folyamatosan “játszott a tollával”, egyfajta menedéket keresve. Igaz, hogy még így is kevésbé volt feltűnő ez a pótcselekvés, mint a korábbi vitákban.

Egy twitterező ironikusan megjegyezte: “Rajoy ma felhívta a figyelmet az olvasás

fontosságára.” Szintén a biztonságérzet hiányát bizonyítja ugyanis, hogy végig olvasta a szövegét vagy a jegyzeteit,  illetve, hogy megállás nélkül ide-oda cikázott a tekintete a kamera, ellenfele és papírjai között. Rubalcaba ezzel szemben végig – akár hallgatott, akár beszélt – riválisa szemébe nézett, magabiztosságot sugározva. Arcjátéka jobban kifejezte érzéseit, mint Rajoyé. Kar- és kézmozdulatai összhangban voltak mondandójával, csakúgy, mint hangsúlyozása. Összességében a szocialista jelölt bizalmat és kiegyensúlyozottságot mutatott. Az El PAÍS nem volt rest megszámolni: míg Rajoy a teljes vita során 585-ször nézett bele az elétte lévő dokumentumokba, Rubalcaba mindössze 48-szor! Utóbbi az esetek többségében azért, hogy szó szerint idézzen. Rajoy csak az utolsó szó jogán a választókhoz – kamerába – intézett három perc során 47-szer pillantott bele papírjaiba, ami azt jelenti, hogy átlagban nem telt el négy másodperc úgy, hogy ne szegezte volna le a fejét.

 

Káromkodás, földrajzi tévedés és szándékos nyelvbotlás – a vita legemlékezetesebb és legszórakoztatóbb pillanatai Az elnök- és miniszterelnök-jelölti viták mindig szolgáltatnak emlékezetes, vicces, olykor botrányos jeleneteket. Elszólások, tévedések, veszekedések és káromkodások. A három évvel ezelőtti vitáról fennmaradt ilyen anekdota, amiről mai napig beszélnek – és nevetnek – a spanyolok, “Rajoy kislánya”. A 2008-as Zapatero-Rajoy vita záróbeszédében Rajoy egy kislányról beszélt, akit iskoláztatni szeretne, tetőt a feje fölé és, hogy büszke legyen arra, hogy spanyol. A nem begyakorolt példa nem a Rajoy által kívánt szimpátiát vívta ki, hanem értetlenkedést. Nevetség tárgya lett, amivel még saját párttársai is ugratták később, mondván, hogy “nem tudják, kinek az ötlete volt”. Az interneten számtalan paródia született Rajoy képzeletbeli kislányáról, számos humoros pillanatot okozva a spanyol lakosság körében. A “Rajoy kislánya” annyira köznyelvi szófordulat lett, mint anno János Károly király Hugo Chávezhez intézett “miért nem fogod már be a szádat?” felkiáltása. A hétfői vita sem volt kivétel. Íme az este legszórakoztatóbb momentumai. “Nem, nem és nem!” A foglalkoztatottság kapcsán az ún. osztrák modellról beszéltek – Rajoy ezt vezetné be hatalomra kerülése esetén –, amikor Rubalcaba közbevágott:

– Semmi köze az osztrák modellnek a foglalkoztatottsághoz! – Dehogynem. – Nem, nem és nem! – De, igen, igen és igen! “Rosszul olvas” Az ÁFA-ról vitatkoztak, amikor Rajoy megelégelte, hogy Rubalcaba megállás nélkül idézi a PP programját. – Nem csoda, hogy nem érti a programomat: rosszul olvassa. – Nagyon is jól olvasok – védte meg magát Rubalcaba. “Nem hagy beszélni!” A szocialista jelölt sokadik közbeszólása után Rajoy abbahagyta mondandóját, a moderátorra nézett és azt mondta: “nem hagy beszélni”. Manuel Campo Vidal emlékeztette Rubalcabát a szabályokra, Rajoy pedig folytatta. Olaszul és portugálul kezdődött a vita Maga a vita levezénylője, Manuel Campo Vidal is hozzátett az estéhez. A Spanyol Televíziós Akadémia elnöke, megköszönve a nemzetközi sajtó jelenlétét, anyanyelvükön köszöntötte az olasz és a portugál csatorna nézőit. Majd később, akaratlanul ugyan, összezavarta az éppen lapjait néző Rubalcabát, amikor emlékeztette, hogy a blokkot Rajoy fogja zárni. “Tessék?” – nézett fel riadtan a PSOE jelöltje. “#$&@***” Nincs mit szépíteni, Rajoy káromkodott. Rubalcaba sokadik közbeszólása és a Rajoynak nem tetsző eszmefuttatásának köszönhetően elhagyta a száját egy “cońo”. Elharapva, nem hangosan, de jól hallhatóan. (Megspórolva, hogy a Kedves Olvasó spanyol-magyar szótár után nyúljon: a szó jelentése a női nemi szerv vulgáris megjelölése, amit a köznyelv a “fenére” használ.) “Miket beszél, ember!” Rajoy azzal vádolta az elmúlt hét év szocialista kormányát – aminek alelnökeként és belügyminisztereként szerves részét alkotta Rubalcaba –, hogy csődbe vitte a nyugdíjrendszert, kiváltva ezzel ellenfele megbotránkozását. – Miket beszél ember! – Bizony, “ember”, így volt! Holnap elküldöm. (Az ezt bizonyító dokumentumokra utalva.) – Küldje, küldje csak! – El is fogom küldeni. A 116. oldal Rubalcaba, aki egész este idézte ellenfele programját, a nyugdíjak kapcsán magyarázatot kért a 116. oldalon említett konzervatív javaslatra. – Az az igazság, hogy nem tudom fejből, mi van a 116. oldalon. – Pedig illene tudnia. Valahogy az az érzésem, hogy se fejből, se amúgy nem ismeri a programját. A fenti volt Rubalcaba egyik legerősebb találata. Noha senkitől nem várható el, hogy tudja, mi van a programja egy adott oldalán, a szocialista kommunikáció ráugrott erre a momentumra és minden nyilatkozatában felmerült később a vád, hogy Rajoy nem olvasta saját programját. Az eset amúgy is kapóra jött a szocialistáknak, akik az egész kampány során azt hangsúlyozzák, hogy Mariano Rajoy és a PP egy kitöltetlen csekket kér a választóktól, illetve, hogy vagy nincs programja, vagy nem hajlandó elárulni azt.

“Félbeszakítom Önt!” Az agresszív és támadó hangnemet megütő Rubalcaba számtalanszor szakította meg ellenfele beszédét, de amikor egyszer Rajoy szólt közbe, annyira mérges lett, hogy azt is elfelejtette, mit akart mondani. – Most ön az, aki félbe… – Félbeszakítom önt – fejezte be Rubalcaba mondatát Rajoy. – Kíváncsi voltam, abbahagyja-e, ha elhallgatok – magyarázta ki magát Rubalcaba. Hol is vannak azok a települések? A másnapi sajtó által felkapott téma volt Rajoy földrajzi tévesztése. Az önkormányzati blokkban Rubalcaba arról beszélt, hogy ő mennyire járatos a kis falvak ügyeiben, amit nem hagyott szó nélkül a szintén sokat utazó és kampányoló Rajoy. – (Rubalcaba) Én Cádizban vagyok képviselő, ahol rengeteg kicsi és nagyszerű falu található. Mellesleg, ajánlom önnek. – Cádiznak 45 települése van, azt hiszem… Igen, jól ismerem őket. Voltam Cazallában, Constantinában, Olverában… A valóságban Cazalla és Constantina a szomszédos Sevilla provinciában van, nem Cádizban. Másnap minden csatorna küldött egy riportert az érintett településekre, hogy megtudják a lakosok véleményét a tévedésről. Volt, aki azt mondta, hogy “ez mindenkivel megesik, és kár felfújni.” A többség azonban úgy vélte, illene tudnia, mi merre van. Rajoy valóban járt az általa felsorolt településeken kampánykörútja során, de egy ajtóval arrébb kopogtatott ezúttal. A hibának túlzott jelentőséget nem tulajdonítanak majd a választópolgárok, tartják a szakértők. Rodríguez vagy Pérez? Míg a “falvas tévesztés” a legtöbb néző által észrevétlen maradt – hacsak nem volt andalúz –, egy másik nagy eséllyel pályázik a legellentmondásosabb és legfeltűnőbb baki díjára. Rajoy kétszer is eltévesztette vitapartnere nevét és a jelenlegi miniszterelnök nevén szólította. A jelenlegi kormányfő José Luís Rodríguez Zapatero, míg a jelölt neve Alfredo Pérez Rubalcaba. Rubalcaba a Zapatero-kormány alelölnöke és egészen júliusig belügyminisztere volt. A szocialista jelölt kampányának központi eleme a jelenlegi kormánytól való “elhatárolódás”. A vélemények megoszlanak arról, hogy Rajoy tévesztése ügyes és pimasz stratégia volt-e, hogy összemossa a választókban a két politikust, vagy tényleg nyelvbotlás. Sokan az első esetet még elnézték, de a második “Rodríguez” hallatán már tudatosságot gyanítottak. Rubalcaba kampányfőnöke azt nyilatkozta, hogy nem volt megtervezett a hiba. – Ön, seńor Rodríguez…Pérez Rubalcaba… Összekevertem, vele 3 évvel ezelőtt vitáztam. – És vesztett. – Nem úgy, mint ma. Egyébként meg nem csoda, hogy összekeverem magukat, ugyanaz a politikájuk. Rubalcaba erre nem tudott mit mondani. Nyelvbotlás vagy tudatos hiba, egy biztos: vidám pillanatokat szerzett a műsort figyelemmel követőknek, illetve találgatásokra adott okot az elemzőknek. Az, hogy a mostani emlékezetes pillanatok közül melyekről fognak évek múlva is beszélni – és lesz hasonlóan népszerű, mint a “Rajoy kislánya” fricska –, csakis az idő dönti majd el.

A második legnézettebb vita lett A 2008-as első Zapatero-Rajoy vitához képest 8 százalékkal kevesebben nézték a hétfő esti miniszterelnök-jelölti vitát. Az akkori 13 millió helyett most 12 millió választópolgár ült le a képernyők elé, ami 54,2 százalékos share-t jelent a három évvel ezelőtti 59,1 százalékhoz képest. A legnézettebb a vita 22. perce volt, amikor Rubalcaba arról győzködte Rajoyt, hogy álljon elő végre terveivel a munkanélküliséggel kapcsolatban. A legtöbben az állami adón követték az adást, a vitát közvetítő 20 – állami, tartományi és helyi – csatorna akkumulált nézettsége szerint több mint 22 millió azon spanyolok száma, akik legalább egy percet láttak a műsorból. A hétfői ezzel a spanyol demokrácia második legnézettebb miniszterelnök-jelölti szóváltása lett. (Megjegyzendő, hogy az eddigi 11 választás ellenére a mostani mindössze az ötödik vita volt.) Az ETA már senkit nem érdekel? A november 7-i vita kampány szempontból méltatlan helyet kapott. Majdnem két héttel a választások előtt és alig négy nappal a kampány kezdete után került megrendezésre. Nem volt könnyű megegyeznie a két nagy pártnak, a PP-nek ugyanis nem volt érdeke vitán megmérettetni jelöltjét. Mivel csak Rajoynak volt veszteni valója – biztos, ami biztos –, korai időpontra tették a vitát, hogy “el lehessen felejteni”, ha esetleg Rubalcaba kiütéses győzelemmel zárna. A K.O. elmaradt. Ez pedig azt jelenti, hogy a nagy kérdés most inkább az lett, hogy a PP meg tudja-e szerezni az abszolút többséget. Bizonyos szempontból mindkét résztvevő jól jött ki a hétfő esti vitából. Rajoy előnye nemhogy nem ingott meg, hanem inkább megerősödött, míg Rubalcabának talán sikerült mozgósítania az elpártolt PSOE-szavazókat. A vesztesek a kis pártok, akik kezdettől fogva vehemenesen ellenezték a kétpárti vitát, antidemokratikusnak megbélyegezve azt. A Rajoy-Rubalcaba vitát nem tudták megakadályozni, szerdán viszont egy ötpárti diskurzussal vigasztalódhatnak. A két hétfői jelölt ezen már nem lesz jelen. November 20-ig kevesebb mint két hét van. Sokan hiányolták a hétfői vitából az eszmecserét a korrupcióról, a külpolitikáról és az ETA-ról. A baszk szervezet alig két hete jelentette be, hogy felhagy a fegyveres harccal. Akármilyen meglepő, utóbbiról egyetlen szó sem esett, csak áttételesen merült fel egy mondat erejéig. 100 perc nem sok idő. A jelölteknek a hátralévő időben kell a fenti hiányt pótolni. Megjegyzés: A miniszterelnököt Spanyolországban elnöknek hívják, de természetesen nem államfőről van szó: az államfő I. János Károly király. A magyarázat a poszt elnevezésében rejlik, a félszigeten ugyanis a miniszterelnök a “kormány elnöke”.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek