Obama 2012: nincs ok aggodalomra?

2008-ban Obama nagyarányú győzelmet aratott a republikánus jelölt, John McCain ellenében. Az azóta eltelt időszakban az elnök támogatottsága meredeken ívelt lefelé, és egy évvel a választások előtt továbbra is veszélyes mélységben van. Kérdés azonban, hogy tényleg ennyire kilátástalan-e a helyzet az elnök számára.

Ahhoz nem férhet kétség, hogy Obama az utóbbi évtizedek legkényelmetlenebb politikai környezetében vághat neki az újraválasztási kampányához. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a lakosság 89%-a bizalmatlansággal szemléli a kormány munkáját, miközben az elnök támogatottsága alig éri el a 40%-ot. Azonban ha egy pillantást teszünk a választási térképre, úgy találhatjuk, hogy Obamának meglepően jó esélyei vannak arra, hogy megszerezze a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot.

„Habár Obama támogatottsága történelmi mélyponton van, őt csak herkulesi küzdelemben lehet legyőzni” – mondta Steven Law, egy konzervatív csoport elnöke. „Az elnök rendelkezik elegendő forrással ahhoz, hogy sikeresen szerepeljen, és ha el is bukik pár nagy államban, mint Florida, Ohio, Virginia vagy Észak-Karolina, még mindig győzni fog.”

Hogy megértsük miért lehetséges ez, miközben az amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy az ország alapvetően rossz irányba halad, először is a 2008-as választásokat kell megvizsgálni. Obama ekkor 365 elektori szavazatot szerzett, ami a legnagyobb „zsákmány” volt Bill Clinton 1996-os újraválasztása óta. Három olyan államban tudott nyerni, ahol az utóbbi húsz évben nem nyert demokrata elnökjelölt, ráadásul további hat olyan államban szerezte meg a többséget, ahol 2004-ben Bush diadalmaskodott. Ez a kilenc állam 112 elektort kóstál, és valószínűsíthető, hogy ezek állnak majd a 2012-es választási küzdelem központjában is.

Ha Obama elveszti mind a kilenc államot, akkor – feltételezve, hogy megnyeri azokat, ahol erős – 247 mandátuma lesz, és így a republikánusok győznek. Viszont a 11 elektori szavazattal bíró Indiana államon kívül, a többi nyolcban jó kilátásai vannak a hivatalban lévő elnöknek.

Új-Mexikóban jelentős a spanyolajkúak száma, akik között Obama dominanciája még mindig érvényesül. Iowában nagyobb versenyre lehet számítani, tekintve, hogy a republikánusok nyertek a 2010-es kormányzóválasztáson, viszont az elnök tanácsadói szerint nincs ok aggodalomra, figyelembe véve, hogy Obama nagyon jó kapcsolatokat ápol az állammal.

Ha Obama győz ebben a két államban, és továbbra is hozza azt a 19 államot, amelyeket Kerry demokrata elnökjelölt 2004-ben, ő pedig 2008-ban megszerzett, akkor 258 szavazata lesz. Ez azt jelenti, hogy a végső győzelemhez mindössze egy államban kell nyernie a következők közül: Florida, Észak-Karolina, Ohio, Virginia. Ha mégis mind négyben alul maradna, viszont győzne a „nagy kileneces” utolsó két államában Nevadában és Coloradóban, akkor is meglenne az újrázás.

Ezzel együtt meg kell jegyezni azt is, hogy három, hagyományosan demokrata államban, Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban a 2010-es választások jobboldali fordulatot hoztak, ami sokba kerülhet Obamának, ugyanis a három állam együtt 46 elektort számlál.

Kereken egy évvel a választások előtt viszont hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni, hiszen még a republikánus kihívó kiléte is kérdéses. Annyi azonban biztos, hogy a jelenlegi adatokat látva nem kell kétségbe esnie az Obama-adminisztrációnak.

Hegedűs Márk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »