Milliók várják a spanyol “elnökjelölti” vitát

Spanyolországban nincs hagyománya a televíziós vitáknak, a legutóbbi mégis óriási nézettséggel bírt. Alig befolyásolja a közvéleményt, mégis minden tekintet a képernyőre szegeződik majd. Az ellenzék vezére, a Konzervatív Párt elnöke, Mariano Rajoy hatalmas előnnyel ül le riválisával, a szocialista Alfredo Pérez Rubalcabával. Utóbbinak a vita az egyetlen igazi esélye, hogy egyáltalán szorossá váljon a november 20-i szavazás.

 36 év alatt összesen négy vitát rendeztek Spanyolországban

A hétfői az egyetlen miniszterelnök-jelölti – vagy, ahogy a spanyolok hívják “elnökjelölti” – vita a 2011-es kampány alatt. (A miniszterelnököt elnöknek hívják, de természetesen nem államfőről van szó: az államfő I. János Károly király. A magyarázat a poszt elnevezésében rejlik, a félszigeten ugyanis a miniszterelnök a “kormány elnöke”.)

A mostani zsinórban a második televíziós vita a spanyol demokráciában. Noha Franco 1975-ös halála óta 11 általános választást tartottak, eddig mindössze négy vitáról sikerült megállapodni, ami jól mutatja az effajta televíziós megmérettetések nem túl nagy hagyományát. Az elnöknek otthont adó La Moncloa palota aspiránsai kétszer-kétszer ültek le egymással (1993-ban és 2008-ban), hogy minél több ingadozó spanyol választópolgár szavazatát gyűjtsék be.

A spanyolok imádják a televíziós vitákat, csak éppen közömbösek

Noha a kimutatások többsége szerint a hétfőihez hasonló viták a szavazatok alig 1,5-2 százalékát befolyásolják, a spanyol lakosság körében rendkívül népszerűek. A legutóbbi vitát 13 millióan követték, ami magyar viszonylatban hozzávetőleg 3 milliós nézettséget jelentene. Elég megjegyezni, hogy az öt nagy csatorna (egy állami és négy kereskedelmi) közül négy adja párhuzamosan az esti Rubalcaba-Rajoy menetet. A 2 százalék említésével a vita jelentőségét elbagatellizálni igyekvőkre sokan legyintenek, hangsúlyozva, hogy idén rendkívül magas – mintegy 31 százalék – a bizonytalanok aránya. Többségük a válság miatt a szocialistáktól elpártolt korábbi PSOE-szavazó.

Először lehet majd Youtube-on, Facebookon és Twitteren aktívan is bekapcsolódni az eseményekbe. A mostani az első és egyetlen vita lesz az idei választásokon. Rajoy minden okkal nyeregben érzi magát: a statisztikusok tekintélyes 17 pontos előnyt mérnek javára. Neki tehát nem létkérdés a vita, “kényelmesen hátradőlve” kerülheti el a konfrontációt, míg ellenfele foggal-körömmel fog küzdeni.

A vita számokban

A vitát 18 kamera követi majd, az asztal alatt a jelöltek a spanyol kosárlabda szövetség időmérőjén követhetik a rendelkezésükre álló időt. A teljes költségvetés fél millió euróra rúg, melynek döntő részét a Kongresszusi Palota kibérlése (91 000 euró) és a díszlet elkészítése (80 000 euró) teszi ki. A két jelöltet kampánystábjából hat-hat fő kísérheti az eseményre, ők egy külön helyiségben nézik a vitát. Közülük egy személy léphet a díszletbe a szünet alatt, hogy konzultáljon főnökével. Azt nem lehet tudni, ki melyik oldalon foglal majd helyet.

Pislogás, vékonyság, hadonászás – erősségek és gyenge pontok

Rubalcaba

Retorika: összetett mondatok, eredeti gondolatok. Oktatói jellegű előadásmód, rendszerezett szünetekkel. Természetesnek ható és eredményes hozzászólások, alig nézi az előtte lévő szöveget. A hangsúlyozása monoton, nem tökéletes.

Gesztikuláció és beszédmód: Jellemző kar- és kézmozdulatok. Egyesek szerint Rajoynak vigyáznia kell, nehogy “elszédüljön ellenfele kalimpálásától”. Helyes kiejtés.

Megjelenés és öltözködés: képes mosolyogni. Hajlamos leszegezni a fejét és gyakran vonogatja a vállát. Nagyon vékony és kopasz. Sötét, kevésbé jól szabott öltönyöket hord.

Rossz berögződések: gyakori ujjmozgatás, mintha “egy érmét dobna be egy gépbe”. Erősen ráncolja a homlokát.

Rajoy

Retorika: kreatív mondatok szójátékokkal. Költői kérdések sokasága, amiket ő maga válaszol meg. (2008-ban az első vita során 52 ilyen kérdést tett fel!) Túlzottan a szövegbe merül – néha olvassa mondandóját –, még a hozzászólás során is. A Zapatero elleni vitában számos mappát és grafikont használt.

Gesztikuláció és beszédmód: Merev és monoton kézmozdulatok. Legjellemzőbb tulajdonsága, hogy sejpít (a spanyol nyelv módfelett gazdag “sz” hangokban).

Megjelenés és öltözködés: Magasabb riválisánál. Jól szabott öltönyök, különböző színben és anyagból.

Rossz berögződések: kevésbé művelt kiejtés, elharapja a szóvégeket (pl. “mert” helyett népiesen “mer”-t mond), ami szokatlan egy szónoktól. Jellemző, hogy pislog.

“Rubalcabának egyetlen tölténye van és azt most kell ellőnie!”

Rubalcaba számára ez a nagy lehetőség, több nem lesz. A média képies megfogalmazásában: egyetlen tölténye van, amit a vita során kell ellőnie. Nem lesz könnyű, ugyanis az ellenzék vezére bármely támadását könnyedén elháríthatja azzal, hogy “miért csak most mondja, miért nem cselekedett hamarabb?!” – utalva ezzel a szocialista Rubalcaba mostani kormányban betöltött meghatározó szerepére. Alelnök és – egészen júliusig – belügyminisztere volt a leköszönő Zapaterónak. Rubalcaba egyik fegyvere vetélytársa programjának bírálata lehet, a kampány során ugyanis végig arra építettek a szocialisták, hogy a PP-nek nincs programja, és Rajoy kitöltetlen csekket kér a néptől. Szintén gyakran hangoztatják, hogy pusztán megszorításokkal – ezt tervezi a PP – nem lehet kilépni a válságból.

A felkészülés utolsó napját mindkét jelölt komolyan vette. Rajoy – előnye ellenére – a kampányból feláldozott egy teljes napot, míg Rubalcaba bezárkózott a dolgozószobájába és a délutánt már teljesen egyedül töltötte.

A téma 75 százalékát a válságos gazdasági helyzet és foglalkoztatottság jelenti majd. Ezért is volt nehéz megegyeznie a két pártnak a tartalomról. A szocialisták érdeke minél inkább megúszni az említett témákban való bírálatokat, így ők a külpolitikai vonal kihangsúlyozásáért lobbiztak.

Soha nem találkoztak 30 év alatt!

Hihetetlennek hangzik, de a politika élvonalában 30 éve kulcsszerepet játszó

Mariano Rajoy és Alfredo Pérez Rubalcaba soha nem vitázott egymással. Se a parlamentben nem intéztek szót egymáshoz korábban, se bizottságokban nem találkoztak, tv-kamerák előtt pedig végképp nem. Az este Rubalcaba nagy estéje lehet, Rajoynak ugyanis egyszerűen nincs vesztenivalója. 90 perc nem sok, ez alatt kell lefaragnia tetemes hátrányából a szocialisták vezérének. Az, hogy eddig elkerülték egymást, nem jelenti azt, hogy ne ismernék tökéletesen a másik erősségeit és gyenge pontjait. Rajoy ízig-vérig konzervatív, riválisa zavarba hozhatja, ha az abortusz és homoszexualitás kérdésével bombázza. Rubalcaba pedig hajlamos elragadtatni magát és kioktató hangnemet megütni. Elemzők szerint pont az ilyen agresszív retorika vezetett a Sarkozy-Royale vitában utóbbi vereségéhez Franciaországban.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »