Román pártok: szó sem lehet a nemzetállamiság megszüntetéséről

A román pártok hallani sem akarnak az RMDSZ azzal kapcsolatos javaslatáról, hogy az alkotmányból töröljék a Románia nemzetállamiságát kimondó részt. A PDL, a PSD, a PNL, az UNPR és a PC egyhangúlag elfogadhatatlannak nevezték az RMDSZ alkotmánymódosító javaslatát, amelyet a szövetség honatyái nemrég nyújtottak be a képviselőházban.

Ioan Oltean, a PDL főtitkára szerint pártja határozottan elutasítja a javaslatot. „Biztosan állíthatom, hogy a képviselőház jogi bizottsága megvitatja és elutasítja az RMDSZ indítványát. A PDL szerint a javaslat teljes mértékben alkotmányellenes és nem felel meg a valóságnak” – fogalmazott Oltean.

Roberta Anastase PDL-alelnök úgy vélekedik, erről a kérdésről még csak tárgyalni sem lehet. „Erről nem tárgyalunk, fel sem merül témaként” – szögezte le.

Cristian Diaconescu, az UNPR tiszteletbeli elnöke azt mondta: az állam alapvető szerkezetével kapcsolatos alkotmányos előírások módosíthatatlanok. „Most az ország adminisztratív-területi átszervezése a fontos Románia európaibbá válása érdekében, nem az enklávék létrehozása irányában” – mondta.

Hasonlóan ridegen nyilatkoztak az ellenzéki erők képviselői is. Victor Ponta PSD-elnök választási fogásnak nevezte az RMDSZ kezdeményezését. „Nyilvánvaló, hogy a javaslat nem nem megy át a parlamenten – ez egy választási fogás, mivel az RMDSZ-nek versengenie kell Tőkés László szélsőséges pártjával” – vélekedett Ponta. Szerinte nem a választások előtt, hanem csak 2013-ban kell tárgyalni az alkotmánymódosításról.

Mircea Duşa, a PSD képviselőházi frakcióvezetője szerint javaslatával az RMDSZ megpróbálja kihasználni az országban uralkodó káoszt, példaként pedig azt hozta fel, hogy Hargita és Kovászna megye máris „állam az államban”.

Alina Gorghiu liberális parlamenti képviselő azzal indokolta az RMDSZ javaslatának alkotmányellenességét, hogy „az államnak egységes nemzetállamnak kell lennie, ezen nem lehet változtatni”.

Dan Voiculescu PC-vezető szerint a nemzetállamiság megszüntetésével kapcsolatos javaslat alkotmányellenes, mivel az alaptörvény 152-es paragrafusa kimondja, hogy az államnak ez a jellemzője nem képezheti alkotmánymódosítás tárgyát.

Az RMDSZ képviselőházi frakciója által benyújtott alkotmánymódosítási javaslat értelmében az alaptörvény első paragrafusából eltűnne a „nemzetállam” kifejezés, helyette az maradna, hogy „Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan állam”.

Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »