Egykori belügyminiszterre csaptak le a hatóságok

Háborús bűnök elkövetésével vádolják a reggeli órákban előállított egykori belügyminisztert Horvátországban. A ma már visszavonult 89 éves politikus boszorkányüldözésről beszél, s egyben azzal vádolja a kormánykoalíciót vezető valamikori párttársait, hogy csupán a választási kampány miatt kerülhet most a vádlottak padjára.

Josip Boljkovac, aki meghatározó alakja volt a második világháborút maga mögött hagyó Jugoszláviának, majd a függetlenség felé vezető úton az újjászülető Horvátországnak is, 1945 májusában elkövetett rémtettek elkövetésének vádja miatt került a hatóságok célkeresztjébe.

Bár a vádlott és védőügyvédje szerint is az országgyűlési választásokat megelőző figyelemelterelésről van szó, Boljkovac előállítása mégsem érte teljesen váratlanul az országot, hiszen az egykori partizánvezér és társai ellen évek óta tart a horvát belügyi szervek vizsgálata. A mai napig azonban konkrét lépés nem történt az ügyben.

A hatóságok állítják, nem politikai megfontolásból vártak a letartóztatással, hanem be kellett fejezni a tanúk meghallgatását, a dokumentumok elemzését, s ami a legfájóbb pont, az újabb és újabb tömegsírok feltárását.

Kísért a múlt

A most letartóztatott Boljkovac mellett háborús bűnök elkövetésével vádolják azt a Josip Manolićot is, aki 1991-ben a függetlenség kikiáltásának idején Horvátország miniszterelnöke volt, illetve Rade Bulatot, aki a világégés korszakában a délszláv állam egyik legmeghatározóbb partizánvezetőjévé vált.

Megítélésük változatosságát, egyben az ügy kényességét az is bizonyítja, hogy míg egyesek örömmel látják a civilek haláláért felelősnek tartott egykori kommunisták üldöztetését, mások Horvátország nemzeti hőseiként tekintenek rájuk még ma is.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »