Brazíliában az oktatásé a jövő

A brazil kormány új programja az elmaradott térségek fejlesztését és a nehéz helyzetben lévő családok oktatását kívánja elősegíteni.

Dilma Rousseff brazil elnök legutóbbi intézkedése során egy olyan törvényt fogadott el, amely létrehozta a „Nemzeti hozzáférés a műszaki oktatáshoz és foglalkoztatáshoz” elnevezésű programot. A projekt finanszírozására 2014-ig 24 millió realt (mintegy tízmillió eurót) különítenek el.

Rousseff a Planalto elnöki palota előtt, egy nyilvános ünnepség keretében ismertette a programot. Amennyiben terveik valóra válnak, a projekt segítségével Brazília tovább halad a gazdasági növekedés és a technológiai fejlődés útján. A brazil gazdaság jelenleg főként a termelésre korlátozódik, a jövőben ezen kíván változtatni a megfelelő műszaki- és gazdasági ismeretek továbbadásával. Az oktatás struktúrájának reformjával és kiterjesztésével kívánnak felkészülni a jövő technológiai kihívásaira, olyan munkavállalók kitanításával, akik szakmai felkészültségükkel helyt állnak majd a munkaerőpiacokon.

A tervek szerint a kiterjesztés vertikális és horizontális irányokban egyaránt megvalósul. Utóbbit az ország lemaradottabb régió jelzik, a beruházás legnagyobb hányadát – ennek megfelelően – az észak és északkeleti régiók felzárkóztatására fordítják majd. Itt 208 közoktatási intézményt húznak fel a továbbiakban, melyből 35 építése már folyamatban van, és remélhetőleg már jövőre megnyitják kapuit. Az elzárt területek lehetőségeit nemrégiben egy híd felhúzásával is javította a brazil kormány.

A testület a fejlettebb területeken ugyan-, de nehezebb körülmények között élő családokról sem feledkezik meg, az ő oktatásukat is szeretnék segíteni, hogy később javítsák a munkaerőpiacra történő integrációjukat, ezzel is elősegítve az igazságosabb jövedelemelosztás megvalósítását.

Vandlik Mária

Friss hírek