Véget ért a Kínai Kommunista Párt kongresszusa

A jövőre esedékes hatalomátadás-átvétel körülményeinek megtervezése mellett központi téma volt egy kulturális reform szükségessége is, mely elősegítené a kínai eszmék világszintű terjesztését.

Véget ért a Kínai Kommunista Párt (KKP) több mint 365 vezetőjének részvételével, zárt ajtók mögötti találkozója, mely a pártelit utolsó hivatalos nagygyűlése volt a 2012-es hatalomátadást-átvételt megelőzően.  A jelenlegi elnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao) kinevezése a jövőre megrendezésre kerülő pártkongresszus után lejár, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnöké pedig az azt követő évben, így igen valószínű, hogy az idei gyűlés hátterében igen jelentős politikai játszmák folytak le.

Az eseményen döntés született a az országban irányító szerepet betöltő személyek jelenlegi generációját követő hivatalnokokat illetően, akik kiválasztására és megnevezésére a megállapodás értelmében a 2012 második félévében megrendezésre kerülő KKKP-kongresszuson kerül majd sor. Ez a döntés egy jelentősen formálisabb keretet ad a hatalomátadásnak, annál is inkább, mert a hamarosan létrehozásra kerülő előkészítő csoportot Hszi Csin-ping (Xi Jinping) alelnök vezeti majd, akinek a legnagyobbak esélyei Hu posztjának utódlására.

A közvélemény azonban a belpolitikai változások helyett sokkal inkább a „kulturális reform” témájára koncentrált, melyre a résztvevők elmondása szerint azért van szükség, hogy „a kínai értékek és befolyás könnyebben eljussanak egy szélesebb világ közönségéhez.” Ennek keretében Kína több „életet öntene” az állami tulajdonban lévő televíziós, rádiós és internetes csatornákba, valamint az ezeken a fórumokon előadó és megszólaló fellépőkbe is, hogy azok megfelelőbben képviseljék az ország értékrendszerét.

Már korábban is történtek jelentős ráfordítások ezen a téren, de a módosítások terjedését jelentősen nehezíti a széles körben jelenlévő cenzúra, illetve szigorú állami szabályozás, melyek enyhítéséről vagy eltörléséről nem esett szó. Különös figyelmet fordítottak az internet „kordában tartásának” kérdésére, mely az elmúlt időkben a szélessávú adatforgalom térnyerésével sokszor okozott fejfájást az ország vezetőségének. A találkozó szóvivője a kérdést illetően úgy nyilatkozott, az állam mindenképpen szükségesnek tartja, hogy a kommunikáció, illetve a modern kultúra termékeinek mindegyike, valamint minden fajtája teljes mértékben képviselje a „szocialista rendszer központi értékeit”, így a kormány egy „egészséges és haladó szellemű” internetkultúra kialakítására törekszik.

Ezen felül azonban nem sok hír szivárgott ki a megbeszélések tartalmát illetően. Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy a fent említetteken túl szóba került gazdasági növekedés visszaesésének kérdése is, miután a kínai GDP emelkedésének  sebessége, ha nem is nagymértékben, de az elmúlt időben lelassult. Az állami honlapon közzétett hivatalos összefoglaló szerint a helyzettel kapcsolatban „eljött az ideje a veszélyek és kockázatok felmérésének és folyamatos szem előtt tartásának”.  A kommüniké szerint a kormány továbbra is törekedni fog a „stabil és folyamatos gazdasági növekedés fenntartására”, valamint „több figyelmet fog szentelni a jólét és a gazdasági stabilitás biztosítására”.

A Reuters elemzői úgy sejtik, szó eshetett a jelenleg inflációs és a világgazdaságot érintő aggodalmakkal teli gazdaságpolitika esetleges változtatásairól is, ám ebben a témában valószínűleg nem született jelentős döntés.

Roja Csilla

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »