A Wal-Mart bezárta kínai üzleteit

A Wal-Mart kénytelen volt átmenetileg bezárni néhány kínai üzletét, miután azzal vádolták, hogy szándékosan félrecímkézett húst árusítottak.

A Wal-Mart kénytelen volt átmenetileg bezárni néhány kínai üzletét, miután azzal vádolták, hogy szándékosan félrecímkézett húst árusítottak. A Chongqing-i városvezetés szóvivője elmondta, hogy a cég hamisan organikusként feltüntetett árukat kínált a vevőknek.

Összesen mintegy 63,547 kilogramm sertéshús érintett az ügyben – olvasható Kína hivatalos hírügynöksége, a Xinhua közleményében. A Wal-Mart képviselői a BBC riporterének elmondták, hogy tizenhárom helyi üzletüket ítélték a kínai hatóságok két hetes kényszerpihenőre. Az amerikai cég szóvivője továbbá azt is közölte, hogy néhány alkalmazottjukat már őrizetbe is vette a helyi Közbiztonsági Hivatal.

Az áruházlánc képviselője hozzátette, hogy már küldtek Kínába egy munkacsoportot és maximálisan együttműködnek a nyomozásban, valamint „megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ez ne ismétlődhessen meg”.

Néhány hónappal korábban a Kínai Állami Televízió arról számolt be, hogy az ország egyik legnagyobb húsfeldolgozóüzeme illegálisan, egy clenbuterol nevű szerrel táplált sertéshúst vásárolt nagy tételben. Ezt a gyógyszert arra használták, hogy olcsón minél soványabb húshoz jussanak, ám azt figyelmen kívül hagyták, hogy a szer a szívbeteg emberekre veszélyes lehet. A Shuanghui Csoport visszahívta ezen készítményeit az áruházak polcairól és elnézést kért a vásárlóktól.

Az anyacég számára azért rendkívül kínos az eset, hiszen az ázsiai ország a Wal-Mart számára is a legdinamikusabban fejlődő új piac. Augusztusban Doug McMillon, a vállalat vezetője elmondta, hogy Kínában 344 egységgel rendelkeznek, melyből ötvenhármat az elmúlt 12 hónap során nyitottak. Forgalmuk 9,7%-al haladta meg az egy évvel korábbit, azonban a kínai munkaerő költségének növekedéséből kifolyólag hivatalosan mégis veszteséggel zárták az évet.

A mostani nem az első eset, hogy a cég összeütközésbe kerül a hatóságokkal. Februárban a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság az árak manipulálásával vádolta a Wal-Martot és a francia Carrefour-t. A két céget akkor összesen másfél millió dollárnak megfelelő jüan  megfizetésére kötelezték.

Bajnok Artur

Friss hírek