A spanyol királyné Haitire látogatott

Sofía spanyol királynét kétnapos Haiti tartózkodása során az ország újjáépítésére irányuló projektek megvalósításának menete érdekelte, melyeket Spanyolország és saját alapítványa is finanszírozott. Ezektől a lakhatási, oktatási és egészségügyi problémák megoldását reméli a közjogi méltóság.

A haiti lakosok ünnepélyes fogadtatásban részesítették a királynét. Az elnök gyerekek kíséretében várta őt, akik spanyol zászlókat lengettek és elénekelték a spanyol himnuszt.

A királyné elismerően nyilatkozott az országról és támogatásáról biztosította az elnököt: „Most és mindenkor, Elnök Úr, Haiti számíthat Spanyolországra és a spanyolokra.”

A látogatás a haiti miniszterelnök spanyolországi útjára volt válasz, mely az elnök első európai látogatása volt beiktatása után. A két ország között nincs hagyományosan szoros diplomáciai kapcsolat, ezért is volt különös, ám szép gesztus Spanyolország részéről, hogy a 2010. januári földrengés és katasztrófa után a legnagyobb adományozó országok között szerepelt. Azóta összesen 359,7 millió dollárt adományozott a szerencsétlenül járt Haitinek.

A spanyol királyné látogatása során elutazott abba a városba is, amelyet a földrengés a legjobban sújtott. Itt több ezer ház dőlt össze az epicentrum közelsége miatt. A spanyol Vöröskereszt a királynő alapítványán keresztül 1500 átmeneti szállás építésében segédkezik itt.

Sofia Haitin már két évvel ezelőtt is megfordult és mostani látogatásával csak tovább erősítette nyilatkozatát, mely szerint Haiti egy különleges ország számára.

Kovács Bernadett

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »