A spanyol királyné Haitire látogatott

Sofía spanyol királynét kétnapos Haiti tartózkodása során az ország újjáépítésére irányuló projektek megvalósításának menete érdekelte, melyeket Spanyolország és saját alapítványa is finanszírozott. Ezektől a lakhatási, oktatási és egészségügyi problémák megoldását reméli a közjogi méltóság.

A haiti lakosok ünnepélyes fogadtatásban részesítették a királynét. Az elnök gyerekek kíséretében várta őt, akik spanyol zászlókat lengettek és elénekelték a spanyol himnuszt.

A királyné elismerően nyilatkozott az országról és támogatásáról biztosította az elnököt: „Most és mindenkor, Elnök Úr, Haiti számíthat Spanyolországra és a spanyolokra.”

A látogatás a haiti miniszterelnök spanyolországi útjára volt válasz, mely az elnök első európai látogatása volt beiktatása után. A két ország között nincs hagyományosan szoros diplomáciai kapcsolat, ezért is volt különös, ám szép gesztus Spanyolország részéről, hogy a 2010. januári földrengés és katasztrófa után a legnagyobb adományozó országok között szerepelt. Azóta összesen 359,7 millió dollárt adományozott a szerencsétlenül járt Haitinek.

A spanyol királyné látogatása során elutazott abba a városba is, amelyet a földrengés a legjobban sújtott. Itt több ezer ház dőlt össze az epicentrum közelsége miatt. A spanyol Vöröskereszt a királynő alapítványán keresztül 1500 átmeneti szállás építésében segédkezik itt.

Sofia Haitin már két évvel ezelőtt is megfordult és mostani látogatásával csak tovább erősítette nyilatkozatát, mely szerint Haiti egy különleges ország számára.

Kovács Bernadett

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »