Elnézést kért a megbukott Radicová

Megbukott a szlovák kormány az euró-mentőcsomaggal összekötött bizalmi szavazáson. Bár a legnagyobb ellenzéki párt, a Smer vezetője, Robert Fico jelezte, hogy elkötelezett az euró-mentőöv iránt, nem sikerült kompromisszumot kötni. Az egyezség azonban a koalíciós partnerek között sem született meg. A kedd este 10 órakor tartott szavazáson Iveta Radicová kormánya csak 55 képviselő bizalmát tudta megnyerni, mely a már egy év óta gyűrűző kormányválság hullámainak betetőzéséhez vezetett.

Iveta Radicová a kormányválság korábbi mérföldköveinél már jól bevált módszerhez folyamodott, s lemondásának kilátásba helyezésével igyekezett nyomást gyakorolni koalíciós partnereire (ez esetben az SaS, Szabadság és Szolidaritás pártra) javaslatának elfogadása érdekében. „Nem tehetünk úgy, hogy mi itt, Európa szívében Robinsonokként meg tudjuk oldani azokat a problémákat, amelyek körülvesznek bennünket” – indokolta a kormányfő az euró-mentőcsomagról szóló szavazás jelentőségét.

Meggondolatlan Radicová, taktikus Sulík

A kormányfő a végső szavazás előtt még egy utolsó beszédet mondott. Állította, a politikusok legfontosabb kötelessége maximálisan megvédeni az állampolgárokat. „Konkrét bűnösök felelősek a jelenlegi állapotért. Megnevezhetjük, megbüntethetjük őket, de a lényeg, hogy soha többet ne vezethessék ilyen helyzetbe az eurozónát” – jelentette ki Radičová, aki láthatóan zaklatott állapotban állt a mikrofon elé. A miniszterelnök állította, hogy Szlovákia arról dönt, hová akar tartozni, ki lesz a partnere, és vajon kizárja-e önmagát az eredményesebbek társaságából. „Kérem önöket, bízzanak abban, hogy ez a kormány felelősen gazdálkodik a közforrásokkal, egy másodpercre sem használja ki az adófizetők keresetét” – zárta mondandóját a kormányfő.

Az érzelmileg túlfűtött beszéd nem hatotta meg a képviselőket. A jelenlévő 124 képviselőből csak 55 szavazott igennel, 9 ellene, senki sem tartózkodott, míg 60 képviselő nem szavazott, ami az euró-mentőöv és egyben a szlovák kormány bukását jelentette.

A főügyészválasztás során sikerrel alkalmazott taktika ezúttal elhibázott lépés volt. Egy ilyen ingatag lábakon álló koalíció esetében rendkívül veszélyesnek számít a szükséges kompromisszum nélkül erőből átvinni egy javaslatot, bízva abban, hogy a koalíciós partnereknek is fontosabb a kormány egysége. Ezúttal az SaS külön utat választott, s kiállt a kezdettől fogva nyíltan vállalt nézetei mellett, mely így rendkívül hangzatos és egyenes válasznak tűnik, azonban nem valószínű, hogy a liberális párt jelenlegi pozícióját feláldozná ennek jegyében. Így feltehető, hogy Radicová bukásának esetére is van megfelelő forgatókönyvük, s a mentőcsomag elutasításával annak írását saját kezükbe vették.

Egyelőre nem tudjuk, mi lesz ebben a forgatókönyvben, így csak Richárd Sulík a szavazást megelőző vitában elhangzott honatyai szólamai csenghetnek a füleinkben. A kormányzó SaS vezetője, a szlovák parlament elnöke ugyanis úgy fogalmazott, hogy inkább lesz Brüsszelben csodabogár, mint hogy szégyenkeznie kelljen a gyerekei előtt, akiket az euró-mentőöv támogatásával eladósítana. Tehát egyértelműen ellenzi a mentőcsomag támogatását, mivel azzal Szlovákiát gazdaságilag jobbágysorba taszítanák. Döntését saját erkölcsi felelősségén túl azzal indokolta a házelnök, hogy bár Szlovákia az egyik legszegényebb EU-tagállam, az állami kiadásaihoz képest mégis a legtöbbet kell fizetnie – írja a Felvidék.ma.

Sulík, Iveta Radičovára hárította döntésének felelősségét. A mentőcsomag ugyanis ellentétes a kormány programnyilatkozatával, így nem indokolt annak összekötése a bizalmi szavazással. A házelnök a szavazás után tartott sajtótájékoztatóján Európa polgárainak megmentőjeként prezentálta magát, azzal indokolva a maga és pártja képviselőinek tettét, hogy nem a bankok megmentésére és segítésére, hanem a szlovák állampolgárok érdekeinek védelmére kaptak megbízást. Sulík szerint nem ő és pártja buktatta meg a kormányt, mert nem ők voltak azok, akik összekötötték a mentőcsomagról tartott szavazást a kormány iránti bizalmi szavazással.

Fico és az elkötelezettség

Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD elnöke elmondása alapján elkötelezett az euró-mentőcsomag iránt, s annak elfogadását rendkívül fontosnak tartja, s ezt a kormány nemzetközi felelősségének tekinti, mellyel képtelen volt megbirkózni. „Teljes egészében felelős, és már sosem szabadul meg ettől. Többször hangsúlyoztuk, hogy a kormányzás felelősségét mindig a kormány viseli. Ez a kormány azonban ezt a felelősséget nem bírta el, és azzal hogy a miniszterelnök-asszony Iveta Radičová, valamint a kormánykoalíció többi tagja nem biztosította az euró-védőgát elfogadását, Szlovákiának nemzetközi szintű blamázst okozott,” – tette hozzá.

Ha ennyire fontos Ficonak az euró-védőgát és Szlovákia nemzetközi presztízse, akkor képviselői vajon miért nem voksoltak igennel a szavazáson? A Smer támogatásával ugyanis nem lett volna kérdéses a mentőcsomag támogatása, Radicová viszont azzal, hogy bizalmi szavazással kötötte össze a kérdést, Fico kezébe helyezte a sorsát. A Smer a távolmaradással ugyanis nem mondott nemet a mentőcsomagra, csupán hagyta, hogy a kormány saját tőrjébe dőljön. A mentőcsomag (és a kormány) ellen ugyanis csupán 9 szavazat érkezett – a kormányban lévő SaS frakcióból.

Fico lecsapta a magas labdát és tettre készen várja az események további alakulását. Elmondta ettől függetlenül azt is, hogy a bizalom megvonása után a kormánynak nem kell feltétlenül beadnia lemondását. Ugyanis a köztársasági elnök alkotmányos jogkörébe tartozik ilyen esetben a kormány visszahívása. Az elnök egyúttal meg is bízhatja a visszahívott kormányt az ország ideiglenes vezetésével, egészen a választásokig. Ivan Gasparovic elkötelezettségét ismerve kérdéses, hogy kíván-e élni ezen jogkörével.

Mi történik most?

A hogyan tovább kérdést saját magának feltevő Radičová a szavazás után elsőként elnézést kért a polgároktól, amiért nem tudta kompromisszumra bírni a koalíciós partnereket. Majd két lépést javasolt: felszólította koalíciós partnereit, és pártja elnökét, Mikuláš Dzurindát, hogy tárgyaljanak az ellenzéki Smer-rel és egyezzenek meg a mentőcsomag ratifikációjáról. Majd felszólította az SaS elnökét, hogy legyen férfi, tudja, mi a dolga és mondjon le házelnöki posztjáról és távozzanak önként posztjaikról pártja miniszterei is.

A kormány megbukott, a további menetrend a pártok közötti egyezségen múlik. Az államfő elfogadhatja a lemondást, és megbízhatja a kormány tisztsége ideiglenes ellátásával addig, amíg ki nem nevezi az új kormányfőt. Így nem kerül sor idő előtti választásokra, s a parlamenti pártok közötti huza-vona eredményeképpen, esetlegesen egy másik koalíciós felállásban áll föl az új kormány. Ez esetben fontos kérdés, hogy Robert Fico, mint a legnagyobb parlamenti párt elnöke tud-e maga mellé partnert találni. Előre hozott választásokra csak akkor kerülne sor, ha a parlament azt alkotmányos, többséggel megszavazza – azaz kilencvenen a kezdeményezés mellett voksolnak a százötvenből (Szlovákiában ehhez a képviselők háromötödének támogatása szükséges).

Medgyesi Ádám

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »