Hét évet kapott Julija Timosenko

Minden vádpontban bűnösnek találta a kijevi bíróság Julija Timosenko ukrán ex-miniszterelnököt. A volt kormányfő ítélethozatalára október 11-én délelőtt került sor – a bíró az ügyészség által indítványozott ítéletet hirdette ki, miközben kint az utcán tombolt a feldühödött tömeg.

Hatalmas figyelem kísérte a volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko bírósági perét. A vádak alapján a politikus visszaélt hatalmával, amikor 2009-ben gázszerződést kötött Oroszországgal. Az ügyészség szerint a szerződések rendkívül előnytelenek voltak Ukrajnára nézve, és így különösen nagy kárt okoztak az ország számára.

Maga Timosenko tagadta a szerinte koncepciós eljárásra emlékeztető vádakat. A szőke politikusnő állította, az egész ügy mögött a jelenlegi ukrán elnök, Viktor Janukovics áll, aki ezzel akarja kiiktatni őt a politikai életből. Ezért is viszonyult ilyen érzékenyen a tárgaláshoz mind a belföldi média, mind a külföldi közvélemény. Az Európai Parlament az utóbbi hetekben rendkívüli nyomást gyakorolt Ukrajnára a per miatt, és egyes szakértők úgy vélték, hogy ennek meg is lesz majd az eredménye, és Janukovics visszakozni fog. Nem így történt: kedd délelőtt a Rodion Kirejev bíró minden vádpontjában bűnösnek találta Julija Timosenkót.

Az ügyész hét év börtönt kért az ex-miniszterelnök számára, és ennek a bíró maximálisan eleget is tett: Timosenko pont ennyi szabadságvesztést kapott. A politikusnőt még az ukrán állami gázóriás, a Naftogaz ellene indított polgári perében is bűnösnek találták: ezek szerint ténykedésével Timosenko közel másfél milliárd hrivnyás kárt okozott a Naftogaznak (közel 40 milliárd forint), amit most kártérítésként vissza kell fizetnie.

Az utcán közben tombolt a tömeg: a kijevi bíróság épülete előtt több ezer ember gyűlt össze, akik Timosenko szabadon engedése mellett tüntettek. A tömeget a nagy számban lévő rendőri alakulatok fékezték meg, de a tüntetést nem oszlatták fel.

Orosz szakértők véleménye szerint egyértelműen politikai ítéletről van szó.

E logika alapján elvileg akármelyik miniszterelnököt, bármilyen elnököt börtönbe lehetne ültetni, hiszen minden egyes állam- és kormányfő száz vagy akár több ezer ehhez hasonló dokumentumot és rendeletet ír alá munkája során. Ha Timosenkónek abban az időben, amikor aláírta a szerződéseket, megvolt ehhez minden hatalma, akkor a döntése nem kérdőjelezhető meg, hiszen ő egy demokratikusan, törvényesen megválasztott, legitim miniszterelnök volt” – mondta Vlagyimir Rizskov orosz politikus.

Timosenko néma csöndben hallgatta végig az ítéletet, majd elmondta, hogy nem ért egyet a döntéssel, és a strasbourgi emberjogi bíróságra fog fellebezni

Nem értek egyet ezzel az ítélettel” – idézte Timosenkót a RIA orosz hírügynökség. – „A saját bírósági rendszerünkben már semmi reményünk nem maradt”.

Timosenko szimpatizánsok szeptember 30-i tüntetése a kijevi bíróság előtt

Timosenkónak 15 napja van arra, hogy benyújtsa fellebezését. Az ítéletben a volt kormányfőnek azt is megtiltották, hogy három évig bármiféle vezetői posztot töltsön be az állami szektorban.

Az ítélet kihirdetése után az Európai Unió külügyi főképviselője, Catherine Ashton közleményében kifejzte az EU „mély csalódottságát” az ítélettel kapcsolatban. Ashton szerint a tárgyalás nem felelt meg a nemzetközi normáknak, igazságtalan és politikailag motivált volt.

„Ezzel az ítélettel az ukrán lakosság egy komoly kihívást kapott. Ez a kihívás mindenkinek szól, politikai szimpátiáktól függetlenül. Egy sorsdöntő pillanat ez – mind politikailag, mind pszichológiailag.” – írta a comments.ua ukrán lap főszerkesztője. – „Az állam egyik vezető személyének ítélete arra készteti majd az embereket, hogy átgondolják az alapvető értékeiket, és más szögben tekintsenek a szabadságra, az igazságosságra vagy a biztonságra. Mostantól Ukrajnában minden egyes embernek azzal a gondolattal kell élnie, hogy ezután a bírósági per után ez a precedens megismétlődhet bármikor, bármely ukrán állampolgárral szemben.”

Anton Bendarzsevszkij

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »