A szigorítások éve – a franciák is bemutatták a 2012-es költségvetést

A múlt hét közepén François Baroin francia gazdasági miniszter ismertette a 2012-re tervezett költségvetési keretszámokat a minisztertanácsban. Az RFI értesülései alapján a következő évi francia költségvetés legfontosabb jellemzője a költségek visszafogása és az állam kiadásainak mérséklése lesz, amely intézkedések keresztülvitele Nicolas Sarkozy utolsó nagy csatáját jelenthetik a jövő áprilisi elnökválasztások előtt.

A számok nem hazudnak

A tervezet a francia sajtóban – csakúgy, mint a nemrég ismertetett magyar keretszámok az itthoni lapokban – éles kritikákat váltott ki. A La Tribune nevű napilap Nicolas Sarkozy-t egyenesen „Mr. Adó”-nak nevezte, kiemelve a tényt, hogy a jövő évi kötelező járulékok a francia GDP 44,5 százalékára rúgnak majd. Ez meghaladja azt az értéket, amely Sarkozy mandátumának kezdetén volt, holott az elnök megválasztásának idején ígéretet tett ennek az értéknek a 4 százalékos karcsúsítására.

A tervezet szerint a francia államadósság 2012-ben sem fog mérséklődni, sőt, értéke a GDP 87,4 százalékával rekordmagasságba emelkedik. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy ez nagymértékben az eurozóna megmentése érdekében Görögországnak, Portugáliának és Írországnak nyújtott kölcsönöknek köszönhető.

Az elemzők leginkább annak a veszélyét hangsúlyozzák, hogy a francia gazdaság nem áll elég biztos lábakon és nem növekszik elég gyorsan ahhoz, hogy abból a kormány által előzetesen kalkulált adóbevételeket produkálni lehessen. A megszorító intézkedések bevezetése tehát a franciáknál is égető kérdés, hiszen az állam kiadásai közt jelenleg a 48,8 millió eurós adósság foglalja el az első helyet, míg a hagyományosan legfontosabbnak tartott oktatás és a védelmi kiadások csak ez után következnek. Egyszóval úgy tűnik, az AAA hitelminősítését féltő Franciaország is szembe találta magát a kérdéssel: meddig szabad engedni, hogy az állam a saját keretein túl költekezzen?

Baroin: „Nehéz, de nem elérhetetlen célok”

A gazdasági miniszter, François Baroin hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetés legfontosabb célkitűzése az államháztartási hiány csökkentése lesz. Ennek értelmében az idei, 5,7 százalékos hiányt a kormány tervei szerint jövőre 4,5 százalékra faragják le, így kerülve közelebb a Maastrichti Szerződésben előírt 3 százalékos hiányérték jövőbeni teljesítéséhez.

Arról, hogy mindezt hogyan kívánják elérni, Valerie Pecresse beszélt a sajtóban. A pénzügyminiszter azt nyilatkozta, a kormány 3 százalékos extra adó bevezetését tervezi az évi 500 000 eurónál többet keresők körében, illetve tervben van a cigaretta, az alkoholos italok és a szénsavas üdítők adójának emelése is.

Franciaország továbbá a tengeren túli hadműveletek költségeinek jövőbeni csökkentésére is törekszik, így például elkezdte csapatai kivonását Afganisztánból. A hadi kiadások kurtítása mindenképpen fontos, hiszen a tavaszi, líbiai felkelőket támogató NATO hadműveletekhez a franciák mintegy 350 millió euróval járultak hozzá.

Sarkozy utolsó nagy csatája?

A tervezet már a Szenátus elé került, elfogadása körül pedig parázs vitákra lehet számítani az ellenzék és a kormánypárti erők között, miután a hétvégi választásokon a szocialista ellenzék szerzett többséget a francia parlament felsőházában. Így összességében elmondható, hogy a 2012-es költségvetés keresztülvitele különösen nagy kihívás elé állítja a kormányt és egyúttal Sarkozy-t is, akinek egyébként sem áll jól a szénája. A franciák több mint kétharmada (68 százalék) szerint ugyanis a jelenlegi államfő elveszti a jövő évi elnökválasztást, amennyiben újrajelölteti magát – derült ki a Viavoice közvélemény-kutató felméréséből, amelyet hétfőn ismertetett a Libération című napilap.

Péterfi Barbara

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »