Milliárdokat ad Obama a tajvani hadseregnek

Az Obama-kormány szerdán hivatalosan is bejelentette a Kongresszus előtt, hogy Kína tiltakozása ellenére szándékában áll egy közel 5,3 milliárd dollár (1060 milliárd Ft) értékű, a jelenleg tajvani tulajdonban lévő F16-os vadászrepülőgépek továbbfejlesztését tartalmazó csomaggal hozzájárulni az sziget idősödő flottájának megerősítéséhez – jelentette a Reuters. Amerikai szakértők megerősítették, hogy így a sziget birtokában lévő gépek hadászati képességei megegyeznek majd a Tajpej által önvédelmi célból korábban igényelt legújabb típusú F16-osokéval. Tajvan védelmi minisztere az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az akció jelentősen hozzájárul a térség békéjének megőrzéséhez azáltal, hogy csökkenti a „folyamatos fenyegetést jelentő” Kína iránti kiszolgáltatottságot. Peking lázadó tartománynak tekinti a térséget, így az amerikai fél támogatását a külön kormányzás alatt álló sziget felé olyan problémának tekinti, ami nehezíti a világ két legnagyobb gazdasága közötti baráti kapcsolatok elmélyítését.

Május óta az Egyesül Államok Kongresszusának 100 szenátora közül 47, a Képviselőház 435 tagja közül pedig 181 sürgette levélbe Barack Obama elnököt a 66 legújabb típusú F16-os modell elküldésére. Az amerikai Védelmi Bizottsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency) közleményében arra is kitért, hogy Tajvan 176 legújabb fejlesztésű AESA típusú radar rendszer, fejlett levegő-levegő rakéták, lézer és GPS vezérlésű bombák és egyéb fegyverrendszerek iránt is igényét fejezte ki. Mark Stokes, a Pentagon Kínáért felelős részlegének volt vezetője elmondta, az AESA radar „jelentős kapacitásnövekedést jelentene Tajpej számára, ami fenntartaná a jelenleg kínai állományban lévő vadászgépekkel szembeni minőségi előnyt”.  Az ország által kérvényezett töltetek és rakétairányítási rendszerek képessé teszik a pilótákat, hogy a célpontra különböző szögekből tüzeljenek anélkül, hogy a gépet vagy akár a fejüket el kellene mozdítani. 

Pekingből nem érkezett azonnali válasz az amerikai bejelentésre, ugyanakkor a Kínai Kommunista Párt hivatalos lapjának a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) honlapján a kínai hadsereg egyik magas rangú tisztje által szerdán közzétett hozzászólás arról nyilatkozik, hogy korábban az amerikaiak azért voltak óvatosak Tajvan ilyen mértékű hadászati támogatásával, mert „kínai részről erős ellenreakciókra lehetett számítani”. „Bölcs döntés volt Obama elnök részéről, hogy nem hagyta jóvá az F16-osok telepítését, ugyanakkor a jelenlegi repülőgépek továbbfejlesztése hatalmas hiba” – nyilatkozta Luo Juan (Luo Yuan) vezérőrnagy. „Az Egyesül Államok megpróbálja kijátszani a kínai népet azáltal, hogy új köntösbe öltöztet egy régi trükköt, és így ad el fegyvereket Tajvannak. Kínának példát kellene vennie Oroszországról az okos válaszlépések terén” – tette hozzá. Az USA jelenti Tajpej egyetlen katonai beszállítóját, mivel a többi ország a pekingi fél reakciójától tartva továbbra is elutasítja, hogy fegyverekkel lássa el a sziget kormányát.

Roja Csilla

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »