Magyar-román feliratokat követel a prefektus

Kétnyelvű, magyar és román feliratok elhelyezésére szólítja fel a háromszéki közintézményeket György Ervin.

Kovászna megye prefektusa kifejtette: neki kötelessége egyaránt őrködni a többségi és kisebbségi közösség nyelvi jogai fölött, ezért azt kéri a közintézményektől, hogy hivatalos megnevezésüket magyar és román nyelven egyaránt helyezzék el székházaikra.

A háromszéki kormánybiztos hozzátette: az elmúlt időszakban több panasz is érkezett hozzá a többnyelvű táblák ügyében, többek között Antal Árpád sepsiszentgyörgyi RMDSZ-elnöktől. A sepsiszentgyörgyi polgármesteri tisztséget is betöltő Antal Árpád arra hívta fel a prefektúra figyelmét, hogy a kisebbségi és regionális nyelvek Románia által is ratifikált chartája egyenjogúságot nyújt a kisebbségek nyelvének. Ennek alapján arra kért választ a kormányhivataltól: a Kovászna megyei dekoncentrált intézményekben mit tettek annak érdekében, hogy az ügyfelek írásban és beszédben is használhassák a magyar nyelvet.

A prefektus kifejtette: el kell kezdenünk ezt a kampányt, és mindenhol meg kell jelenniük a kétnyelvű feliratoknak, egyszer román, alatta pedig magyar nyelvű szöveggel. György Ervin ugyanakkor elmondta: tudomása szerint a kétnyelvűség a kereskedelmi társaságok hirdetéseire is vonatkozik, értelmezése szerint a cégek akárhány nyelven megjeleníthetik üzeneteiket, de közöttük a román nyelvnek is szerepelnie kell.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek