Függetlenségi nyilatkozat vázlata

A Kazah Köztársaság parlamentje elnökének K. Mami vezetésével tartott tanácskozáson, amelyen részt vettek a munkacsoport tagjai és különböző – állami szervek vezetői, megvitatták Függetlenségi nyilatkozat tervezetét.

Kairat Mami beszélt továbbá a Nyilatkozat elfogadására és megvitatására tett széles támogatás szükségességéről, a lakosság felvilágosítására tett intézkedésekről. A szenátus elnöke hangsúlyozta, hogy ezeken a rendezvényeken a parlamenti képviselőknek aktív szerepet kell vállalniuk.

A nyilatkozatot elfogadásáról ez év december 14-én döntenek a parlamenti kamarák ülésén.

A dokumentum tervezetében hangsúlyra került Nurszultan Nazarbajev a kazah elnök szerepe a sikeres modern állam építésében.  Továbbá, a nyilatkozat tervezetébe bekerült a gazdasági reform eredménye, amely biztosította a lakosság jólétét és biztonságát a külföldi kihívásokkal szemben. Különös figyelmet fordítottak az állami programok megvalósítására az ipari-innováció szférájában, a szociális modernizációra és a foglalkoztatásra.      

Külön helyen vannak említve a nemzetbiztonsági kérdések, a védelmi rendszer stratégiája és Kazahsztán honvédelmének erősítése.

A Nyilatkozat tervezetében megtalálhatók Kazahsztán külpolitikájának alapvető prioritásai, amelynek jelei voltak az EBESZ és az IESZ elnöklése, a világ egyházfőinek kongresszusa.

Ezen kívül, a Nyilatkozat tervezetében meg van világítva Kazahsztán kezdeményezése az atomfegyverek betiltásának terén, a kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködésre irányuló integráció fejlesztése és a biztonság megerősítése a régióban, valamint az egész világon.

Külön sorok említik Kazahsztán új fővárosát –Asztanát, amely a szuverén állam felvirágzásának szimbóluma lett. 

Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »