Pillanatnyi megkönnyebbülés Radicovának

Nem szavazta meg a szlovák parlament az ellenzéki Smer által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt a koalíciós kormányfő, Iveta Radicová ellen. A szlovák kormányfő tehát fellélegezhet, a kérdés csak az, hogy mennyi időre.

A maratoni ülés során, mely szerda hajnalban ért véget, kérdések és válaszok sora követte egymást, míg végül 69 képviselő szavazott a jelenlegi miniszterelnök-asszony ellen. Ez a 150 fős törvényhozásban viszont kevésnek bizonyult hiszen legalább az 50 százalék plusz 1 szavazatra lett volna szükség, miközben az ellenzékiek mindössze 71 képviselőt tudtak volna saját soraikból az indítvány mellé állítani.

A kormány kitart

Bár sokan kongatták a vészharangot, a hétfői csesztei kormányülés után már borítékolható volt a koalíció egysége. Igaz, hogy a megbeszélés nem zajlott zökkenőmentesen, de legalább a kormánytagok ,,nem ugrottak egymás torkának” – olvashatjuk a Bumm.sk oldalán Richard Sulík házelnök nyilatkozatát.

A többi koalíciós tag is megerősítette támogatásáról a kormányfőt, noha a pártokon belül akadtak ettől eltérő vélemények: Peter Muránsky KDH-s képviselő szerint ugyanis ideje lenne átadni az ország irányítását Mikulas Dzurinda jelenlegi külügyminiszternek, az SDKÚ elnökének. Muránsky nagy valószínűséggel végül nem szavazott Radicová ellen, akik viszont ezt tették, vegyes érveket hoztak fel a miniszterelnök-asszony alkalmatlansága mellett.

Fico manipulálni próbált

Robert Fico volt kormányfő szerint Radicovának többé nincs felhatalmazása Szlovákia irányítására, mivel minden téren bebizonyosodott, hogy csak a válság felé sodorja azt. Mindezt súlyosbítják a nemrégiben napvilágra került korrupciós ügyek. Míg a Smer vezetése alatt a szlovák gazdaság – mondhatni – szárnyalt, ma komoly válsággal kell szembenézni, amit súlyosbít a Görögország számára megszavazandő mentőcsomag.

Fico beszédét a kormánypártok manipulációnak fogták fel, viszont a bizalmatlansági szavazással még nincs lezárva a kormány jövőjét továbbra is fenyegető kérdés: a mentőcsomag elfogadása. Sulík, a SaS párt elnöke továbbra sem támogatja a kezdeményezést, ugyanakkor szerinte a koalíciós pártok számára nem alternatíva a Smerrel történő kormányalakítás, így nem számol a kormány szétszakadásával.

Kérdőjel a mentőcsomag végén

A mentőcsomag kérdése tehát továbbra sincs megoldva, a kormány egyelőre a kivárás taktikáját választja: megvárja a többi eurót használó tagállam reakcióját. Bár felmerült korábban a népszavazás ötlete is az adott témát illetően, ez azonban eleve elvetéltnek bizonyult – írja az Újszó. Ennek több oka is van: egyrészről a Felvidék MA szerint a lakosság mindössze 48 százaléka ellenzi a görögök megsegítését, másrészről pedig a legutóbbi EU-val kapcsolatos népszavazáson is mindössze 51 százalékos volt a részvétel. Az emberek többségének fantáziáját tehát nem mozgatják meg uniós kérdések.

A mentőcsomag sorsának eldöntése tehát megmarad a kormány számára, ami bár ingatag lábakon áll, egyelőre más alternatíva híján ki fog tartani. Radicová így is elvesztegetett időnek tartja a rendkívüli parlamenti ülést, hiszen állítása szerint neki semmi köze nincs a korrupcióhoz, továbbá a Fico-vezetésnek köszönhető az a mélyrepülés, ami Szlovákiát ma jellemzi..

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »