Ma ünnepli születésnapját Dmitrij Medvegyev

Dmitrij Medvegyev orosz államfő ma ünnepli a születésnapját. A hivatalba lépése idején mindössze 42 éves orosz elnök a 46. életévét lépte át. Medvegyev képzettsége szerint jogász, a jogtudományok doktora, és politikai pályafutása előtt több mint tíz évig egyetemi oktató volt 1988 – 1999 között.

1999-ben a szentpétervári származású Medvegyev Moszkvába költözött, és onnantól kezdve ívelt felfelé a politikai karrierje. 1999-ben az orosz elnök adminisztrációjának a helyettes vezetője lett, majd Putyin hívására annak kampányfőnökévé válik 2000-ben. Putyin elnöksége idején előbb az elnöki adminisztráció helyettes vezetője, majd pedig az adminisztráció vezetőjévé válik.

2000 kulcsfontosságú év volt Medvegyev számára. Putyin hatalomra kerülésén kívül ebben az évben került bele a későbbi elnök az orosz óriásvállalat, a Gazprom igazgatótanácsába is, 2002-től pedig a Gazprom igazgatótanácsi elnökévé vált egészen az elnökké válásztásáig, 2008-ig.

2007 végén Putyin támogatta Medvegyev elnöki jelölését (Szergej Ivanovval szemben), és ezzel az akkor országszerte még nem túlságosan ismert politikus további sorsa el is lett döntve.

Ami Dmitrij Anatoljevicset illeti” – mondta 2007 decemberében Putyin – „már több mint 17 éve ismerem, és teljes mértékben támogatom a jelölését”.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek