Formába öntötték a horvát csatlakozási szerződést

Az EU nagyköveti tanácsa szerdán jóváhagyta és a Bizottság, valamint a Parlament elé utalta a horvát csatlakozási szerződés angol nyelvű szövegét. A szerződést várhatóan decemberben írják alá.

Az EU tagállamok brüsszeli főképviselői szerdán elfogadták a horvát csatlakozási szerződés angol nyelvű, konszolidált szövegét. Az aktus után két szálon folynak majd az események – tájékoztattak szerdán az elnökséghez közel álló források. Egyfelől megkezdődik a több mint 300 oldalas dokumentum lefordítása az EU más hivatalos nyelveire, a tervek szerint október végéig. Másfelől a szerződésről előbb az Európai Bizottság véleménye kell, hogy napvilágot lásson, majd az előzetes napirend szerint december 1-jén az Európai Parlament plenáris ülésén szavaz a horvát szerződésről, amelyről ezt követően legkorábban december 5-én az általános ügyek tanácsának is hivatalos döntést kell hoznia.

A csatlakozási szerződést csak ezután, a hivatalos eljárás lefolyása után lehet majd aláírni. Ennek legvalószínűbb időpontja december lesz – erősítették meg az elnökséghez közel álló források, akik ugyanakkor még nem tudták megmondani, hogy hol írják majd alá ünnepélyesen a horvát tagságról szóló szerződést. Érdekesség, hogy Horvátországban december 4-én tartják a parlamenti választásokat, és a dolgok jelenlegi állása szerint a szerződés aláírására csak ezután kerülhet sor.

Emlékezetes, hogy Zágrábbal június 30-án, a magyar soros elnökség legutolsó napján fejeződtek be hivatalosan a csatlakozási tárgyalások, amelyek még 2005 októberében kezdődtek. A szerződés 2013. július 1-jét jelöli meg a belépés időpontjaként, ezt majd a következő többéves keretköltségvetésről folyó tárgyalásokon is figyelembe kell venni.

Diplomáciai források megerősítették, hogy bár a Lisszaboni Szerződéshez csatolandó ír és cseh jegyzőkönyveket a horvát szerződéssel párhuzamosan bocsátják majd ratifikációra a tagállamokban, a két dokumentum jogilag teljesen független egymástól, így az ír és a cseh protokoll jóváhagyása nem befolyásolhatja a horvát csatlakozási szerződés sorsát.

Értesülések szerint előbb az ír kormány júniusban, majd a cseh kormány szeptemberben kezdeményezte a jegyzőkönyvek ratifikációját és az ehhez szükséges szerződésmódosítást. Erről az Európai Tanácsnak kell előbb egyszerű többséggel döntenie, majd tájékoztatnia az Európai Parlamentet, amely eldöntheti, hogy az alapszerződés módosításához szükségesnek ítéli-e a Konvent összehívását, vagy sem. Miután ez eldőlt, összehívhatják a kormányközi konferenciát, amelyet a ratifikáció követ.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek