Eldőlni látszik a kongói elnökválasztás sorsa

Ahogy közeledik a novemberi elnökválasztás, úgy lesz egyre véresebb a kampány a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A rendőri túlkapások elsőszámú áldozata Étienne Tshisekedi és pártja – egyelőre egyébként úgy tűnik, éppen a konok veterán politikus miatt fog megbukni az ellenzéki összefogás. Márpedig akkor Joseph Kabila elnöknek könnyű dolga lesz.

Célzott választási erőszak

Néhány hónapja úgy tűnt, forró év elé néz a Kongói Demokratikus Köztársaság. Bár csak november végén tartják az elnökválasztást, a pártok korán elkezdték a kampányolást, amit a hatóságok nem néztek tétlenül. A hivatalos kampány ugyanis mindössze négy hétből áll, előtte illegális minden politikai nagygyűlés Kongóban – a rendőrök szét is vertek nem egy ellenzéki felvonulást.

Ehhez képest nyáron lecsillapodtak a kedélyek. Hogy a nemzetközi nyomás tette-e meg a hatását, vagy a vezetés jött rá, hogy harcos fellépésével csak még több muníciót ad az ellenzék kezébe, az nem világos, a választás közeledtéhez köthető erőszak azonban lényegesen csökkent. Egészen szeptember elejéig: ekkor a hatalom lényegében már csak egyetlen ellenzéki pártot vett célba, az Étienne Tshisekedi vezette UPDS-t. A háttérben az állhat, hogy egy ellenzéki kongresszus néhány hete „az ellenzék közös jelöltjének” kiáltotta ki a veterán politikust. Az esemény komolyságát azonban megkérdőjelezi, hogy a fajsúlyos ellenzéki alakulatok (az UNC és az MLC) csalódottan kivonultak a tanácskozásról, ők ugyanis tárgyalni jöttek, nem pedig legitimálni Tshisekedi magánakcióját.

Az UPDS mindenesetre nincs könnyű helyzetben. A biztonsági erők rendre beavatkoznak felvonulásaikon: Kinshasában a rohamrendőrök vettetek véget demonstrációjuknak, miután az engedélyben foglalt útvonalról letérve a választási bizottság irodájához kívántak vonulni. Az UPDS fő bázisának számító Kelet-Kasai tartomány központjában még engedélyt sem kaptak, így a rendőrségnek nem kellett különösebb ürügy, hogy szintén erőszakkal oszlassa fel a tüntetést. Hasonló jelenetek zajlottak le az észak-kivui Gomában is. Egyedül Katanga tartomány központjában, Lubumbashiban zajlott le békésen az ellenzéki demonstráció, köszönhetően a sokat dicsért kormányzó, Moise Katumbi utasításának. A kormányzó egyébként Twitterén meg is köszönte a városnak, hogy atrocitások nélkül lement a tüntetés: „A Kongó demokratikus, az UPDS-nek és támogatóinak joguk van összegyűlni. Köszönöm a tegnapi nyugalmat.”

Az ellenzék elsősorban a független nemzeti választási bizottság (CENI) kiegyensúlyozatlansága ellen tiltakozik. A vádak szerint ugyanis a testület vezetője, Daniel Ngoy Mulunda a kongói elnök, Joseph Kabila rokona, ráadásul a kormánypárt (PPRD) egyik alapítója, így nehezen vezetheti elfogulatlanul a nevében független testületet. Az ellen is felemelték a szavuk, hogy a CENI egyelőre nem hajlandó bepillantást adni a választói névjegyzékbe, ami Tshisekediék szerint rengeteg fiktív nevet tartalmaz.

A tárgyalás helyett azonban mind az UPDS, mind a CENI mögött álló központi vezetés az erőszakot választotta. Az ellenzéki pártgyűlések szétverése mellett a minap egy fővárosi, az ellenzékhez húzó magántelevízió irodája is leégett (két újságíró csak a tetőn keresztül tudott kiszabadulni a lángok közül), illetve támadás érte az ellenzéki párt irodáját is. Cserébe a másik oldalon Tshisekedi hívei megrongálták a kormánypárt egyik épületét. Az incidenseket követő összecsapásokban legalább egy ember meghalt, mire a kinshasai hatóságok átmenetileg (vasárnapig) betiltottak minden politikai megmozdulást.

Az ENSZ helyi missziója, a MONUSCO az összes politikai pártot nyugalomra intette, „békés és konstruktív párbeszédre” szólítva fel őket. A kongói vezetéstől pedig azt kérte, hogy garantálják a szabad véleménynyilvánítást és szavatolják a lakosság biztonságát.

Hivatalosan is elnökjelöltek

Az első fecskék már leadták az elnökjelöltséghez szükséges pályázatukat a központi választási bizottságnál. A legfürgébb egy súlytalan jelölt volt: Jean Andeka Djamba, a vicces nevű Kongói Nacionalista Hívők Szövetségének (Alliance des Nationalistes Croyants Congolais, ANCC) vezetőjének minden valószínűség szerint a hívek dobták össze az induláshoz leszurkolandó 50 ezer dollárt. Hamar jöttek azonban a nagyágyúk is. Étienne Tshisekedi hétfőn támogatói körében jelentkezett be az elnöki székre, majd pár napra rá az ifjú titán, Vital Kamerhe és Mobutu Sese Seko egykori diktátor fia, François-Joseph Nzanga Mobutu is leadta a szükséges dokumentumokat.

Kamerhe az aktus után úgy nyilatkozott, hogy továbbra is nyitott a párbeszédre egy közös ellenzéki jelölt érdekében. Ezt már korábban is kinyilvánította, mikor több párttal közösen az ellenzéki alakulatok közötti további tárgyalásokra szólított fel. Ez azonban süket fülekre talált: úgy tűnik, Tshisekedi konoksága sikeresen megfúrja egy közös ellenzéki jelölt felállítását, aminek következtében Kabila elnök egyre inkább nyeregben érezheti magát. Nem világos, hogy a 79 éves UPDS-vezér makacssága mögött hataloméhség, konok dac, a kora miatt érzett előjog vagy csupán annak a felismerésnek a hiánya húzódik, hogy egyedül úgysem fog nyerni – még ha hivatalosan nyolcvan (törpébbnél is kisebb) párt(ocska) támogatja.

Tóth Miklós

Friss hírek