Megoldódott a nyelvkérdés Montenegróban

Igor Lukšić montenegrói miniszterelnök és az ellenzék vezetői több hete tartó vita után csütörtökön megegyeztek abban, hogyan nevezzék el az anyanyelvként tanított tárgyat – írja a Večernje Novosti. A közoktatási törvény múlt héten elfogadott módosításával összangban a tantárgy neve ezentúl „montenegrói – szerb, bosnyák, horvát nyelv és irodalom” lesz. Lukšić szerint a döntés jelzi, hogy az országban a montenegrói a hivatalos nyelv, de a szerb, a bosnyák és a horvát is hivatalos használatban van.

A megállapodás azért kulcsfontosságú, mert az ellenzék ezt szabta a választási törvény elfogadásához és közvetetten az európai uniós tárgyalások megkezdéséhez szükséges parlamenti kétharmad feltételeként. Elégedettségüket jelzi, hogy a csütörtöki rendkívül ülésen meg is szavazták az új választási törvényt. Az országgyűlés 81 képviselője közül 71 támogatta a módosítást, míg a kis albán pártok négy képviselője a szavazás előtt távozott.

Farkas Enikő

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »