kongói demokratikus köztársaság

Óriási mértékben irtják a trópusi fákat

2018-ban a világ trópusi erdeiből 12 millió hektárnyi fát vágtak ki, amely harminc futballpályának felel meg. Bár ez az előző két évhez képest némi csökkenést mutat, még mindig a negyedik legnagyobb érték a 2011 óta kezdődött nagyarányú fakivágások tekintetében.

Read More »

A lázadók veresége elhozza a békét is?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya másfél év polgárháborút követően úgy tűnik, hogy sikeresen kiűzte az ország területéről az M23 nevű felkelőcsoportot. Az ENSZ által is támogatott állam azonban egyelőre kérdéses, hogy képes lesz-e valódi békét teremteni az érintett régióban.

Read More »

Ismét a békéről tárgyalhatnak Kongóban

A béketárgyalások május óta szüneteltek, azonban egy héttel azt követően, hogy az ENSZ egységek által is megerősített kongói kormány offenzívába kezdett a Március 23. Mozgalommal szemben, a tárgyalások ismét elinduhatnak.

Read More »

Felmentették a kongói hadurat

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság történetének második ítéletében felmentette háborús bűnök vádja alól Mathieu Ngudjolo Chui egykori milíciavezért.

Read More »

Újra Gomában a kongói hadsereg

Két héttel azt követően, hogy a kongói hadsereg feladta Goma városát és az az M23 lázadó csoport kezére került, a terület ismét a kormány ellenőrzése alatt áll.

Read More »

Goma a lázadók kezén

Az M23 kongói lázadó csoport kedden elfoglalta a ruandai határ mellett fekvő Goma városát. Ha a helyzet tovább fajul, az akár a Kongó és Ruanda közti háború kiújulásához is vezethet.

Read More »