A kazah külügyminiszter a Sanghaji Együttműködési Szervezetről

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (Sanghai Cooperation Organization, SCO) élő példája a különböző népek, vallások, civilizációk és kultúrák békés együttélésének – fejtette a Kazah Köztársaság külügyminisztere.

“Ma bátram kijelenthetjük, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet a tíz éves fennállása óta tiszteletben álló szervezetként működik a térségben a béke és a fejlődés jegyében, valamint effektíven ellenáll a modern fenyegetéseknek” – erről beszélt a Kazah Köztársaság külügyminisztere, Jerzsan Kazihanov kínai tudományos körök előtt Pekingben.

A külügyminiszter bejelentette, hogy a stabilitás és a biztonság kihívásai közül a legnagyobb nyugtalanságot az extrémizmus, a szeparatizmus és a terrorizmus növekedése váltja ki. „Itt mi teljesen egyetértünk a kínai partnereinkkel a teljes körű ellenlépések elkerülhetetlenségével ezen veszélyes jelenségek ellen. Úgy hiszem, hogy az országaink közötti szoros együttműködés példájául szolgál a közös munka a SESZ keretein belül” – hangsúlyozta.

Kazahsztán úgy tekint a SESZ-re, mint a belpolitika egyik alap prioritására. A külügyminiszter a továbbiakban tájékoztatást adott arról, hogy Kazahsztán SESZ elnöklete alatt 120 közös rendezvényt tartottak, amelyek a „sanghaji eszméről”, a biztonság növekedésének kiegyensúlyozásáról,a gazdasági és humanitárius együttműködésről, a szervezet mobilitásáról és lehetőségeiről szóltak.

„Biztos vagyok abban, hogy Kína, mint a szervezet jelenlegi elnöke mindent megtesz annak érdekében, hogy az asztanai csúcstalálkozón megbeszélteket realizálják, és erőfeszítéseket tesz a szervezet erősítésére, amely szervezet a nemzetközi élet fontos faktora a békének, a biztonságnak és a harmonikus fejlődésnek nem csak a térségben, hanem az egész világon.A kínai SESZ elnökléssel kapcsolatosan, J. Kazihanov hangsályozta, hogy a kazah fél támogatja Kína azon kezdeményezését, hogy a kínai elnöklés évét „A jó szomszédság és barátság évének” nyilvánítsák.

Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »