Környezetkímélő lenne a kiegyensúlyozottabb táplálkozás

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a környezetvédelem összefüggéseire világított rá egy osztrák tanulmány.

Az osztrákok étrendjében túl sok a hús és húskészítmény, és kevés a gabona, a burgonya, a gyümölcs és a zöldség. A német táplálkozástudományi intézet ajánlása szerint a bevitt kalóriák öt százalékának kellene húsfélékből származnia, az osztrákok étrendjében ezzel szemben 12 százalékot tesz ki ez az arány. Kevesebb húsfogyasztás nem csak hogy csökkentené a rák, valamint a szív és érrendszeri megbetegedések esélyét, de az elfogyasztott élelmiszerek előállításához szükséges mezőgazdasági terület is csökkenne – mutattak rá a készítők a tanulmányról közzétett közleményben, amelyet az APA osztrák hírügynökség ismertetett.

A bécsi műszaki egyetem, az Osztrák Mezőgazdasági Kutatóintézet, valamint a linzi és a Bécsi Egyetem közös tanulmánya szerint jelenleg fejenként 3600 négyzetméter termőterületre van szükség az élelmiszer-ellátáshoz, de ennyi nem áll rendelkezésre Ausztriában, ezért az ország takarmány-importra szorul. A termőterület 2600 négyzetméterre csökkenhetne az ajánlások betartásával. Így nem kellene külföldről vásárolni takarmányt és az élelmiszergyártás is kevesebb elektromos energiát használna fel. A felhasznált trágyamennyiség csökkenne, ennek megfelelően a nitrogén mennyisége is, fejenként évi 20-ról 12 kilogrammra, a foszforé pedig 2,8-ról 2,1 kilogrammra. Az üvegházhatású gázok kibocsátása 890 kilogramm szén-dioxid ekvivalensről 580 kilogrammra mérséklődne.

A tanulmány készítői emellett arra a megállapításra jutottak, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek arányának növekedése energiaigény, széndioxid- és metánkibocsátás, valamint a vizek nitrogén- és foszforterhelése szempontjából kevés, és nem feltétlenül csak kedvező hatással volt Ausztriában. A bio élelmiszerek termelése révén egyértelműen csökkent a növényvédőszerek használata, ugyanakkor nagyobb termőterületre van szükség.

A szerzők úgy találták, hogy vitaminok és más értékes anyagok tekintetében nincs egyértelműen kimutatható különbség a bio és a nem bio termékek között. Az egyetlen bizonyítható különbség a növényvédő szerek tekintetében van, de ezen a téren olyan alacsonyak a törvényi határértékek, hogy nem kell aggódni a hagyományos technikával előállított osztrák mezőgazdasági termékek miatt – állítják az osztrák kutatók.

MTI

Friss hírek