Illegális adalékanyagokat tettek az élelmiszerekbe

Kínában kétezer embert letartóztattak és közel ötezer vállalkozást zárattak be egy, az illegális élelmiszer-adalékanyagok vizsgálatát követő rajtaütés során.

Mintegy kétezer embert vettek őrizetbe és közel ötezer vállalkozást zártak be egy rajtaütést követően Kínában. Az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés egy áprilisban indított országos kampány része volt, hogy leleplezzék az illegális adalékanyagokat használó cégeket, melyek komoly aggodalmat okoztak az ázsiai országban az elmúlt hónapokban – tájékoztatott a Hszinhua (Xinhua) kínai állami hírügynökség. A jelenlegi akció a mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi, minőségbiztosítási és élelmiszerügyi hatóságok összehangolt erőfeszítéseinek eredménye, melynek során 5,92 millió élelmiszer- és adalékanyag gyártót, valamint üzletet vizsgáltak meg vasárnap óta – áll az Élelmiszerbiztonsági Bizottság szerdán kiadott közleményében.  

A kampányt egy áprilisi botrányt követően indították. Akkor húskészítményekről derült ki, hogy gyártójuk festéket fecskendezett beléjük, hogy úgy nézzenek ki, mint egy drágább típusú termék. Az AFP hírügynökség értesülései szerint a piacon található sertéshús annyi baktériumot tartalmazott, hogy állítólag izzott a sötétben. Az eset nyilvánosságra kerülése után a kormány élelmiszer-biztonsági kampányt indított, a hatóságok pedig egy sor jogellenesen működő helyet számoltak fel, melyek illegálisan állították elő a hasonló élelmiszer-ipari termékeket – számol be a korábbi intézkedésekről a BBC.

A bizottság nyilatkozatában elmondta, hogy a kormányzati ügynökségek folytatni fogják „hadjáratukat” és „szigrúan megbüntetnek” mindenkit, akit törvényszegésen kapnak. A kínai Legfelsőbb Bíróság javaslatában halálbüntetés kiszabását irányozta elő azokban az esetekben, amikor a rossz élelmiszer-biztonság miatt emberek halnak meg. (A bíróság korábban már hozott halálos ítéletet hasonló ügyben, még 2008-ban.) Martin Patience, a BBC pekingi munkatársa szerint azonban „a szabályozásokat gyakran semmibe veszik Kínában, az élelmiszerárak emelkednek, a gyártók pedig keresik a kiskapukat”.

Az elmúlt évek élelmiszer-biztonsági botrányai után súlyosan sérült a fogyasztói bizalom, különösen a tejiparban, a kínai hatóságok éppen ezért szigorú irányelveket léptettek életbe, hogy gondoskodjanak a biztonságról. Ez év folyamán a kínai minőségellenőrzési hivatal bezáratta az ország tejfeldolgozó üzemeinek csaknem a felét (1176 tejgazdaságot) egy, a tejipart megtisztító kampány részeként, miután az utóbbi évek legnagyobb kínai élelmiszer-botrányában 2008-ban melaminnal fertőzött tejpor került a polcokra, ami miatt hat csecsemő meghalt, további 300 ezer gyerek pedig megbetegedett. Ez az egész világon a gyanús tejtermékek visszahívásához vezetett és tovább rontott a kínai termékek megbízhatóságának hírnevén is. Ennek orvoslására 2009-ben az ország elfogadott egy élelmiszer-biztonsági törvényt, hogy eloszlassák az aggodalmakat. Ugyanakkor a hatóságok továbbra is sorra fedezik fel rajtaütéseiken a rákkeltő nitrátokkal tarkított babcsírát; a betiltott, vegyi tartósítószereket tartalmazó párolt zsemléket és a nehéz fémekkel szennyezett rizst – idézi az elmúlt időszak legmeghökkentőbb eseteit az AFP.

Tusor Anita

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »