Putyin: „Parazita Amerika!”

A választásokra készülő Vlagyimir Putyin augusztus elején meglátogatta a Egységes Oroszország kormányzó párt fiatal szimpatizánsaiból álló „Mieink” táborát. Az orosz miniszterelnök mindent megtett annak érdekében, hogy látogatása ne csupán fiatal rajongói számára maradjon emlékezetes, hanem kellő mértékű sajtóvisszhangja is legyen. Elkezdődött a kampányidőszak?

Vlagyimir Putyin nem fogta vissza magát a „Mieink” ifjúsági csoport nyári táborában, Szelingerben, tett látogatása alkalmával. A fiatalok ovációja közepette érkezett orosz miniszterelnök mindvégig törekedett arra, hogy egy kemény, ereje teljében lévő államférfinak mutassa magát: falat mászott, szkanderezett, mesélt édesapja részvételéről a Nagy Honvédő Háborúban és bejelentette, hogy az egészséges életmód jegyében ő is fogyókúrára fogja magát – egy fél kiló erejéig.

A miniszterelnök természetesen igyekezett néhány csípős megjegyzést tenni politikus kollégáira, akiknek szerinte több figyelmet kéne fordítaniuk a nép jólétére, miközben „modern közlekedési eszközöket, Twittert és internetet használnak”. Csak óvatosan jegyezzük meg, hogy Oroszország egyik legnagyobb Twitter-rajongója maga az elnök, Dmitrij Medvegyev. Putyin ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a „tandem hatékony eszköz” és mikor egy kétszemélyes biciklihez vezették a fiatalok, megígérte, hogy legközelebb Medvegyevvel együtt fogják kipróbálni.

A miniszterelnök a fiatalokkal való beszélgetés során külpolitikai fejtegetésekbe is bocsátkozott. A kérdésekre válaszolva Putyin elmondta, hogy Belarusz egyesülésének Oroszországgal, illetve Dél-Oszétia csatlakozásának ő semmi akadályát nem látja, ha az ott élő népek is ezt szeretnék.

Putyin legprovokatívabb mondatát azonban az Amerikai Egyesült Államoknak szánta – mintegy újabb döfésként a Medvegyev és Obama által szorgalmazott „reset” folyamatnak. Az orosz miniszterelnök, miközben a fél világ ünnepelte a demokraták és republikánusok törékeny kompromisszumát, röviden így kommentálta az adósságplafon megemeléséről szóló döntést:

Az Amerikai Egyesült Államok a saját gondjait átruházza a nemzetközi gazdaságra és úgy él, mint a globális gazdaság parazitája”.

A kormányfő egyúttal kiemelte, hogy a rubel egyre stabilabb és nemsokára készen áll majd arra, hogy regionális szerepet töltsön be.

Putyint szupersztárként fogadták, még arról is szó esett, hogy dokumentumfilmet forgatnak róla. Ő azonban ezúttal sem jelentette be, hogy indulni szeretne-e a 2012-es választásokon: „Egy kis idő elteltével megbeszéljük majd, hogy mit is teszünk”. Nem világos, hogy Putyin számára mennyire kecsegtető az elnöki pozíció. Az Összorosz Népfront létrejötte egyben lehetőség arra, hogy egyfajta spirituális vezetőként jelenjen meg az orosz politikai életben – és még jogi megkötésekkel sem kéne bajlódnia.  

Molnár Gergely

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »