Basescu az RMDSZ-t akarja

Továbbra is egy Demokrata-Liberális Párt (PDL)–Nemzeti Liberális Párt (PNL)–RMDSZ-koalíciót látna szívesen az ország élén Traian Băsescu államfő – írja a Krónika. A köztársasági elnök ezt kedden este a B1 televízió műsorában árulta el, kifejtve, hogy a jövő évi választásokat követően olyan miniszterelnököt látna szívesen a kormány élén, aki „nem adja el a becsületét csak azért, hogy a székében maradhasson”. Ennek kapcsán „jellemtelen” embernek nevezte Călin-Popescu Tăriceanu volt PNL-s kormányfőt. „Egyértelmű, hogy jövőre is a 2008-ban javasolt koalíciót tartom a jó megoldásnak, a liberálisok részvételével” – hangsúlyozta az elnök.

Az ellenzék kapcsán leszögezte: a baloldali módszerek nem jelentenek perspektivikus megoldást Románia gondjaira, mivel pragmatikus intézkedésekre van szükség, olyanokra, amelyek a magánszféra felé irányítják a forrásokat. Emellett egyszerűsíteni kell az államot, folytatni kell a bürokrácia felszámolását, az embereknek pedig a magánszektorban kell munkát keresniük.

Mint megjegyezte, gyakran a liberálisok is baloldali megoldásokat javasolnak, ugyanakkor még mindig velük kormányozna szívesebben együtt, mint a Szociáldemokrata Párttal (PSD). „A PSD anakronisztikus párt” – szögezte le, hozzátéve: Victor Ponta PSD-elnök éretlen, „még gyerek.” Arra a felvetésre, hogy Crin Antonescu, a PNL elnöke érettebb-e Pontánál, Băsescu azt mondta, őt sem tartja többre Pontánál, azonban a gazdasági megoldások terén a liberálisok jóval rugalmasabbak és pragmatikusabbak a szocialistáknál. Emlékeztetett: a szocialistákkal közös koalíciós kormányzás során kiderült, mennyire merevek.

Annak kapcsán, hogy a mostani felmérések szerint a PSD és a PNL alkotta Szociálliberális Unió (USL) a voksok több mint ötven százalékával megnyerné a választásokat, Băsescu leszögezte: az alkotmányban az áll, hogy az abszolút többséget szerző párt, nem pedig pártszövetség jelöltjét kell felkérnie a miniszterelnöki tisztség betöltésére. E kijelentésére felháborodott reakciók érkeztek az USL politikusai részéről. Crin Antonescu PNL-elnök szerint a miniszterelnök kijelölésekor tiszteletben kell tartani a választások eredményét, ha pedig az államfő nem így jár el, akkor „felfüggesztik a tisztségéből, és minden megy tovább”. Antonescu úgy véli, Băsescu nem akarja tudomásul venni a polgárok akaratát, és újra Emil Bocot jelölné miniszterelnöknek.

Relu Fenechiu PNL-alelnök szerint a  párttörvény leszögezi, hogy a pártszövetségek is a pártokéhoz hasonló jogállást élveznek. Puiu Haşotti, a PNL szenátusi frakcióvezetője is azt mondta: az USL pártstátussal rendelkezik, ha pedig Băsescu megsérti az alkotmányt, akkor felfüggesztik tisztségéből. Haşotti a PDL–PNL-koalícióról úgy nyilatkozott: az szép álom lehet Băsescu számára, „a PNL számára azonban rémálom”. Victor Ponta PSD-elnök szerint Băsescu úgy akar viselkedni, mint az év elején megdöntött egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak, és tankokat küldene az utcára a választások után. Sever Voinescu, a PDL szóvivője az államfő felvetése kapcsán arról beszélt: a PDL–PNL-szövetség akkor válik lehetségessé, ha Crin Antonescu megbukik a választásokon, a PNL pedig rátalál régi önmagára.

Nagyvárosok: nyeregben a PDL

Nem tudná elhódítani a jelenleg a nagyobbik kormánypárt, a Demokrata–Liberális Párt (PDL), illetve a szintén koalíciós tag Országos Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) által irányított nagyvárosokat az ellenzéki Szociálliberális Unió (USL) pártszövetség, ha most tartanák a választásokat – derül ki egy tegnap nyilvánosságra került, az USL tagpártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által megrendelt felmérésből. Az ellenzéki szövetség annak ellenére sem tudná kiütni a nyeregből a PDL-s polgármestereket, hogy amúgy szinte az összes a megyében megszerezné a voksok több mint 50 százalékát.

Jelenleg 16 megyeszékhelynek van PDL-s vagy UNPR-es polgármestere, többek között Kolozsvárott, Marosvásárhelyen, Aradon, Gyulafehérváron, Brassóban, és Déván is. Sorin Apostu, Kolozsvár és Dorin Florea, Marosvásárhely elöljárója a felmérés szerint a helyiek több mint ötven százalékának támogatását élvezi. A megyei tanácselnöki tisztségek esetében is hasonló a helyzet.

Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »