Rendőrörsöt támadtak Kínában

Legkevesebb négy embert öltek meg a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban, etnikai konfliktus állhat a támadás hátterében.

Az ujgurok lakta Hszincsiang (Xinjiang) tartományban kínai rendőrök több lázadót lelőttek, miután azok megtámadták a rendőrség épületét. A támadásnak legkevesebb négy áldozata van – írta a Reuters a függetlenségi törekvéseiről ismert ujgur terület idei legtöbb halálos áldozatot követelő konfliktusáról. Az állami televízió szerint a legutóbbi incidens a tartomány déli részén található Hotan sivatagi városában volt, ahol a tömeg megtámadta a helyi rendőrőrsöt, túszokat ejtett és felgyújtotta az épületet. A jelentések szerint az akcióban két túsz és több támadó életét vesztette, de hat túsznak sikerült szabadon távoznia. A helyzetet azóta rendezték, miután a helyszínre érkezett az állami terrorista-ellenes iroda egy csoportja is. A híreket a helyi rendőrség is megerősítette, hozzátéve, hogy ellenintézkedéseket terveznek – tájékoztatott a Guardian.

Az eseményeket a hszincsiangi kormány még nem kommentálta, de a németországi székhelyű Ujgur Világkongresszus szóvivője, Dilxat Raxit elmondta, a hotani lakosoktól úgy értesültek, hogy a rendőrség nyitott először tüzet a békés tüntetőkre, mely a két fél összecsapásához vezetett. „Az emberek nem bírják tovább a kormány elnyomását” – nyilatkozta a szóvivő a Reutersnek. A békés tüntetésre azért került sor, mert a helybeliek szerint a biztonsági erők több ujgur fiatalt elhurcoltak és illegálisan fogva tartanak. Peking viszont „az erőszakos szeparista hszincsiangi csoportokat” hibáztatja a rendőrséget és más kormányzati célpontokat érő támadásokért, mondván, hogy együttműködnek az al-Kaidával vagy a közép-ázsiai militánsokkal egy független állam, Kelet-Turkesztán létrehozásáért.

Az ujgurok többsége elégedetlen a központi kormánnyal, saját nyelvük, kultúrájuk és iszlám vallásuk korlátozásával, illetve a Kína más régióból áttelepülő hanok migrációjával, melynek következtében mára a terület lakóinak kevesebb, mint fele tartozik az őslakosok közé. A többségi han kínaiak és a kisebbségi ujgurok között 2009. júliusában az autonóm terület fővárosában, Ürümcsiben nagyobb összecsapásokra került sor: akkor közel 200 ember halt meg. Az esetet követően Kínában több száz embert letartóztattak és elítéltek, a felbujtásért kilenc embert tettek felelőssé; a közbiztonságra pedig egyre többet költenek a külföldi jogvédő csoportok és az állami média szerint is.

Kínában évente több ezer hasonló lázongás van, de az idei zavargások mind intenzitásukban, mind a kormány válaszát tekintve különböznek a korábbiaktól. Peking és Ürümcsi kapcsolata azonban nem lazul és egyelőre szó sem lehet a függetlenedésről. A „Kína második Tibeteként” emlegetett Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület ugyanis stratégiailag létfontosságú az ázsiai ország számára: az olajban, gázban és szénben gazdag vidék Kína területének egyhatodát adja. A legnyugatibb tartomány Afganisztánnal, Pakisztánnal, Indiával és szinte egész Közép-Ázsiával határos, történelmi jelentőségét pedig a selyemútnak köszönheti.

Tusor Anita

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »