Felfüggesztették Jaruzelski egyik perét

Felfüggesztette a Wojciech Jaruzelski ellen az 1970. decemberi lengyel tengermelléki munkáslázadás véres leverése miatt zajló pert az illetékes varsói körzeti bíróság a 88 éves tábornok egészségi állapota miatt.

Erről Wojciech Malek bírósági szóvivő tájékoztatta kedden a PAP hírügynökséget. A bíróság döntését a legutóbbi orvosi vizsgálatok eredményével indokolta. Eszerint Jaruzelski a következő 12 hónapban nem tud részt venni a tárgyalásokon. „A 12 hónap elteltével a bíróság bizonyosan elrendeli a vádlott új orvosi vizsgálatát, és dönt arról, hogy fenntartja a felfüggesztést, vagy megkezdi az eljárást” – mondta a szóvivő.

Július elején Jaruzelski ügyét elkülönítették vádlott-társaiétól a tengermelléki zavargások leverésében játszott „irányító szerepe” miatt zajló perben (az események idején nemzetvédelmi miniszter volt), és bejelentették, hogy ügyét külön eljárásban fogják vizsgálni. Most ezt az eljárást függesztették fel.

Az egykori nemzetvédelmi miniszter, későbbi miniszterelnök és államfő limfómában – a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegségben – szenved, és nemrég kemoterápiás kezelésen esett át.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a sorsa a Jaruzelski ellen a hadiállapot 1981. december 13-i bevezetése miatt folyó másik pernek, amely ugyanezen a varsói bíróságon zajlik. A következő tárgyalást augusztus 1-jére tűzték ki. Ebben a perben Jaruzelski mellett a 83 éves Stanislaw Kania egykori pártfőtitkár, a 85 éves Czeslaw Kiszczak tábornok, egykori belügyminiszter és a 81 éves Eugenia Kempara, az Államtanács egykori tagja ül a vádlottak padján.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »