Obama fogadta a dalai lámát, Kína rosszall

Peking tiltakozása ellenére Barack Obama megbeszélést tartott a dalai lámával. A kínai fél súlyos sérelmekről beszél, amelyek a bilaterális viszonyban is zavart okozhatnak.

Kína heves tiltakozása ellenére Barack Obama amerikai elnök megbeszélést tartott a dalai lámával – jelentette a BBC. Az amerikai elnök egy 45 perces magánbeszélgetés keretében fogadta a Fehér Házban Tibet spirituális vezetőjét, annak ellenére, hogy Peking kemény kritikát fogalmazott meg a találkozóval kapcsolatban. Az amerikai elnök utoljára tavaly februárban látta vendégül a dalai lámát, amit Kína akkor is sérelmezett. „Barack Obama elnök támogatja Tibet és a tibeti nép egyedi vallási, kulturális és nyelvi hagyományainak megőrzését” – írja a Fehér Ház közleménye. Az amerikai elnök „hangsúlyozta a Kínában élő tibetiek emberi jogainak védelmét”, megerősítette, hogy Tibetet Kína részének tartja, valamint bátorította a két felet, hogy közvetlen párbeszéd útján oldják meg a fennálló nézetkülönbségeket.

Kína válaszként egy dühös nyilatkozatot tett közzé, amely szerint az esemény súlyos károkat okozott az Egyesült Államok és Kína viszonyában. A megbeszélést megelőzően Peking figyelmeztette Washingtont: ne fogadja a dalai lámát. „Egy ilyen esemény súlyos beavatkozást jelent Kína belügyeibe, sérti a kínai nép érzelmeit, és árt a bilaterális kapcsolatoknak” – írja Ma Csao-hszu (Ma Zhaoxu), a Külügyminisztérium szóvivője a találkozó után kiadott közleményében. „Kérjük az amerikai felet, hogy az ügy kapcsán vegye komolyan figyelembe Kína álláspontját, azonnal tegyen lépéseket a káros hatások csökkentéséért, fejezze be az ország belügyeibe való beavatkozást, illetve ne támogasson Kína-ellenes szeparatista csoportokat, amelyek Tibet függetlenségéért tevékenykednek” – mondta Ma. A Fehár Ház nem reagált a közleményre.

Ahogy arról a Kitekintő is beszámolt, Kína és az USA kapcsolatában a vallás és a vallásszabadság egyike azon kényes pontoknak, ami alapján Washington kritikával szokta illetni a pekingi kormány tevékenységét.  A kínai hatóságok régóta szeparatistaként tekintenek a dalai lámára, annak ellenére, hogy a spirituális vezető többször is egyértelművé tette, célja a tibeti autonómia, nem a függetlenség. A 2010. februári találkozó is rossz hatással volt Washington és Peking kétoldalú kapcsolatára, amit csak Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök januári amerikai látogatása tudott feledtetni. Barack Obama és a dalai láma mostani tárgyalása bezavarhat a közeljövő terveibe is: Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a jövő héten Sencsen (Shenzhen) városába utazik, ahol Taj Ping-kuoval (Dai Bingguo) államtanácsossal, Kína legmagasabb rangú külügyi szakértőjével találkozik. Csin Can-zsong (Jin Canrong), a Zsenmin Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakértője szerint „a találkozó igen fontos, ezért a megtartása vagy a potenciális lemondása jelezni fogja, hogy a dalai láma washingtoni látogatása milyen hatással van a két ország közötti viszonyra”.

Peragovics Tamás

Friss hírek