Lehet, hogy bocsánatot kér Izrael

Az izraeli katonai vezetés támogatná a tavalyi gázai segélyflottilla-incidens miatt Izrael és Törökország között kialakult válság rendezését, még akkor is, ha ehhez Jeruzsálemnek bocsánatot kellene kérnie Ankarától – írta vasárnap a Háárec izraeli napilap. Védelmi és igazságügyi tisztségviselők az előző hetekben tartott megbeszéléseiken arra a következtetésre jutottak, hogy egy óvatos bocsánatkérés elejét vehetné a török szervezetek és az érintett izraeli katonák közötti pereskedéseknek, egyúttal pedig javíthatna a török-izraeli kapcsolatokon.

Nemsokára nyilvánosságra kerül majd a kilenc török aktivista halálával járó, 2010. május 31-i gázai segélyflottilla-incidens körülményeinek tisztázására felállított ENSZ-vizsgálóbizottság jelentése, miután Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hiába próbálkozott a török-izraeli kapcsolatokban bekövetkezett válság kompromisszumos rendezését elérni. A Geoffrey Palmer új-zélandi miniszterelnök vezette bizottság korábban már elismerte a Gázai övezet izraeli blokádjának, valamint a segélyflottilla feltartóztatásának jogosságát, ugyanakkor bírálta a katonai erő alkalmazásának mértékét.

Avigdor Lieberman, a bocsánatkérés lehetőségét szinte elvből kizáró izraeli külügyminiszter nemrég nyilvánosan kijelentette, hogy egy esetleges bocsánatkérés megalázó lenne Izraelre nézve, és csapás lenne a nemzeti büszkeségre. Ezzel szemben védelmi tisztségviselők úgy látják, hogy ezáltal megelőzhetők lennének a későbbiekben az érintett izraeli katonákra váró jogi problémák.

Selján Péter

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »