Aggodalmak forrása a japán kormány új terve

Bonyodalmat okozott Japánban, hogy a kormány az atomreaktorok újboli átvizsgálsát rendelte el – miután a kabinet néhány héttel korábban még a mielőbbi újraindításukért kampányolt.

A japán kormány alig néhány héttel ezelőtt engedélyezte – sőt Kaieda Banri ipari miniszter az áramellátási gondok miatt kifejezetten követelte – a márciusi földrengés és cunami miatt üzemen kívül helyezett atomerőművek újraindítását, de a múlt héten mégis a reaktorok stresszteszteknek történő alávetését rendelte el a beindításuk előtt. Az ellentmondásos bejelentések okozta zavarodottságot csak tovább fokozta, hogy Kan Naoto miniszterelnök nem osztott meg információkat a tesztek konkrét körülményeiről, sem azok időpontjáról, illetve időtartamáról.

Az országban jelenleg az erőművek kétharmada nem üzemel, a kormány múlt havi döntése után elsőként Genkai főpolgármestere egyezett bele a városban található reaktorok újbóli üzembe helyezésébe. A kialakult helyzet miatt bosszús Kisimoto Hideo szerint ezáltal „döntése értelmetlenné vált”. A helyi vezetők felháborodásához az is hozzájárult, hogy alig pár nappal korábban Kaieda kormányzati garanciát vállalt a létesítmények biztonságára.

A természeti katasztrófa utáni újjáépítés és a fukusimai nukleáris krízis kezelése miatt a miniszterelnökre eddig is nagy nyomás nehezedett kritikusai részéről, múlt heti bejelentése pedig még jobban felerősítette a lemondását sürgető hangokat. Kan szerint a stressztesztekre nem azért van szükség, mert az erőművek nem biztonságosak, hanem a lakosság félelmeinek eloszlatása és bizalmának visszaszerzése érdekében. A miniszterelnök később elismerte, hogy bejelentése megkésett volt és jelentős zavart okozott, amiért bocsánatot is kért. A támadások kereszttüzében álló kormányfő helyzetét tovább nehezített, hogy Macumoto Rjú újjáépítési miniszter mindössze egy héttel kinevezése után lemondásra kényszerült, miután, ahogy a japán sajtó fogalmazott, „mindenkit vérig sértett, aki az útjába került”.

A stressztesztek részleteit hétfőn hozták nyilvánosságra. A BBC értesülései szerint a vizsgálat két részből fog állni, az erőmüveket az első fázis sikeres teljesítése után lehet majd elindítani.  Ez a szakasz csak az újraindításra váró reaktorokat érinti majd, a második keretében pedig az ország mind az 54 atomreaktorát egy átfogó biztonsági vizsgálatnak fogják alávetni. A tesztek időpontjairól és ütemezésükről azonban a kormány még mindig nem adott pontos tájékoztatást azon kívül, hogy a vizsgálatokat a lehető leghamarabb kell megkezdeni.

„A biztonság a legfontosabb szempont” – nyilatkozta Edano Jukio kabinetfőtitkár, de azt is hozzátette, hogy „a kormánynak teljesítenie kell kötelezettségét az áramellátás folyamatos biztosítására”. Szakértők attól tartanak ugyanis, hogy már idén nyáron kevés lehet a megtermelt energia, és a hiány 2012-re sem fog megszűnni, ha még sokáig húzódik az atomerőművek újraindítása. Japán áramellátásának közel egyharmada származott atomenergiából a márciusi katasztrófa előtt.

Fukusimában eközben továbbra is akadoznak a helyreállítási munkálatok: a kezdeti nehézségek után továbbra sem működik kifogástalanul a sugárszennyezett víz megtisztítására használatos vízvisszaforgató rendszer. A berendezést vasárnap rövid időre le kellett állítani, mivel körülbelül 50 liter szennyezett víz és egyéb, nem mérgező anyag szivárgott el egy törés miatt. Az erőművet üzemeltető TEPCO vállalat egyik munkatársa szerint annak ellenére, hogy a szivárgás után megemelkedett a sugárzás mértéke, az továbbra is a munka folytatásához engedélyezett határérték alatt van.

Koczkás Sára

Friss hírek