A horvátországi magyarok kezében volt a döntés

Július 10-én lezajlottak a kisebbségi tanácsi választások Horvátországban. A horvátországi magyarok négy megyében, öt városban és tíz járásban szavazhattak a kisebbségi önkormányzatokra, kisebbségi képviselőt pedig összesen nyolc megyében, hét városban és hat járásban választhattak.

Július 10-én a horvátországi kisebbségi önkormányzati választásokon országosan összesen 362 317 választópolgár vehetett volna részt. Mint ahogy az várható is volt, nagyon alacsony volt a részvétel. Ami a magyar kisebbséget illeti, hasonló volt a részvételi arány, mint négy évvel ezelőtt.  Eszék-Baranya megye

Eszék-Baranya megyében a 25 tagú megyei önkormányzatot a Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) alakíthatja meg, hasonlóan Pélmonostor és Eszék városához, azzal, hogy ezekben 15 fős a testület. A Bellyei járásban a következő négyéves ciklusban nyolc MESZ-es és két HMDK-s (Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége) képviselő alkotja majd a testületet. A Hercegszőlősi járásban tíztagú önkormányzata lesz a MESZ-nek, ami a Dárdai járásra is vonatkozik. Ami a Darázsi járást illeti, ott öt fő jutott be a MESZ által indított listáról, négy a HMDK-s listáról. A Čeminaci (Laskafalu) Bábli János (MESZ) nyert. Az Erdődi járásban a HMDK-s jelöltek alakítják meg az önkormányzatot. A Baranyaszentistváni (Petlovac) járásban mind a tíz tag a HMDK listájáról jutott be. Az Ernestinovói járásban viszont a MESZ listájáról került be a 10 jelölt. A Baranyabáni járásban azonos számú szavazatot kapott Fejes László (HMDK) és Jesenski Resicki Csilla (Koordináció), ezért egyik jelölt sem nyert. A Lacházi járásban Bajcsi Pál (MESZ) nyert. A djakovói magyarokat Aleksza Magdolna (HMDK) képviseli.

Vukovár-Szerém megye

A megyei magyar önkormányzatba 24 MESZ-es képviselő és egy HMDK-s jutott be. Vukovár városában a 15 tagú kisebbségi önkormányzatba mind a HMDK listájáról jutottak be. A Tordinci járási magyar kisebbségi önkormányzatába kilenc fő a HMDK listájáról, egy pedig a MESZ-éről jutott be. Az Ójankováci járásban 10 fő a MESZ-listáról került be. Vinkovci városában Nádudvary Wagner Ekaterina (HMDK) képviseli az ottani magyarságot, a Tompojevci járásban pedig Serfőző János (Koordináció – MESZ).

Tengermellék, szórvány

A Tengermelléki-fennsíki megyei magyar kisebbségi képviselő Viola Éva (HMDK), Sziszek-Moslavina megye képviselője Kis Árpád (HMDK), Split-Dalmát megye magyarságát Fontányi Árpád (HMDK) képviseli majd, Verőce megyében Szőlősi István (HMDK), Zágráb megyében pedig Berkes Imre (HMDK), Isztria megyében Palágyi Péter (MESZ), Pozsega-Szlavón megyében Fezi Dragutin (MESZ), Kapronca-Körös megyében Kaszás István (MESZ) lett a képviselő. Belovár-Bilogora megyében a MESZ alakíthat 25 tagú tanácsot. Zágráb megyei jogú városában az Ady Kultúrkör, a HMTMT és a Zrínyi Miklós Cserkészcsapat jelöltjei közül bejutók alkotják a 25 tagú tanácsot.

Kitekintő / Új Magyar Képes Újság

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »