A világ hírei, de milyen áron?

Megszűnik Nagy-Britannia legnagyobb példányszámban eladott vasárnapi bulvárlapja, a News of the World. A nagy múltra visszatekintő lapot a vele szemben nemrégiben felmerült telefonlehallgatási vádak miatt szünteti meg a News International kiadócég elnöke, James Murdoch, a kiadót birtokló globális médiabirodalom vezetője, Rupert Murdoch fia. A szerkesztőség bezárása azonban nem egyenlő a vádak megszüntetésével, David Cameron brit miniszterelnök elrendelte az ügy részleteinek kivizsgálását. Mi vezetett el a jelenlegi helyzetig, és mi várható a jövőben?

A News of the World

Az újság több mint 160 éves múltra tekint vissza, első kiadása 1843. október elsején jelent meg Londonban. Azóta a legnagyobb vasárnapi bulvárlappá nőtte ki magát, átlagban heti 2,8 milliós példányszámmal.

A modernkori  történet azonban a lap Rupert Murdoch általi 1968-as felvásárlásával kezdődött. A korábban a brit sajtóban csak szennylap-szerepet betöltő News of the Worldöt a mágnás, a BBC-nek nyilatkozó Chris Horrie történészt idézve, „a csekkönyves újságírás legmodernebb alkalmazójává változtatta”. A lap mind forgalmazás, mind kiválóság tekintetében uralkodó szerepet töltött be a vasárnapi sajtóban.

Ám története során maga a lap sem nélkülözte a botrányokat. Egy 1966-os gyilkossági ügy tárgyalása során a bíróságon derült ki, hogy a vád koronatanújának fizetett az újság, hogy meghallgathassa az ő szemszögéből a történetet.

Az újság 2000-ben egy ellentmondásos sajtóhadjáratot vezetett, hogy megnevezzen és megszégyenítsen állítólagos pedofilokat egy nyolcéves kislány elrablását és megölését követően. Ezzel kapcsolatban egy, a „Sarah-törvény” névvel illetett jogszabály mellett kampányolt, mely nyilvánossá kívánta tenni a szexuális bűncselekményeket elkövetők adatbázisát.

A botrányhoz vezető út

Ám a jelenlegi eseményekhez vezető út csaknem egy évtizedes időszakra nyúlik vissza a Reuters cikke szerint.  A jelenlegi News International-vezérigazgató, Rebekah Brooks 2000-ben került a News of the World szerkesztői székébe, az ő nevéhez kötődik az előbb említett sajtóhadjárat. Ettől kezdve gyorsan követték egymást a vitatható lépések:

2002 márciusában egy tizenéves lány, Milly Dowler eltűnik, holttestét szeptemberben találják meg.

2003-ban Rebekah Brooks a News of the World testvérlapjának, a The Sunnak is szerkesztője lesz, s egy parlamenti bizottságban állítja, a lapja fizetett a rendőrségnek bizonyos információkért. A News International későbbi nyilatkozatában cáfolja, miszerint ez a cégnél bevett gyakorlat lenne.

2005 novemberében a News of the Worldben megjelenik egy történet Vilmos herceg térdsérüléséről. A cikk a királyi család számos alkalmazottjának tiltakozását váltja ki, akik azt állítják, hogy lehallgatták a hangposta-üzeneteiket. Rendőrségi nyomozás indul az ügyben.

2007 januárjában a bulvárlap királyi ügyekkel foglalkozó szerkesztőjét, Clive Goodmant négy hónap börtönbüntetésre ítélik. Goodman lehallgatta Károly herceg sajtótitkárjának hangposta-üzeneteit, emellett még két másik alkalmazottét, akik a fiainak, Vilmosnak és Harrynek dolgoztak. Segítőjét, Glenn Mulcaire magánnyomozót hat hónapra ítélik.  Kettejük letartóztatása után a News of the World szerkesztője, Andy Coulson lemond, az eseményekért minden felelősséget vállalva, később, ugyanezen év májusában a Konzervatív Párt kommunikációs osztályának vezetője lesz, David Cameron pártelnöksége alatt.

2009 júliusában a Guardian brit újság állítása szerint a bulvárlap riporterei, a feletteseik tudtával illegálisan hozzáfértek politikusok és hírességek adataihoz Coulson szerkesztősége idején.

2009 szeptemberében Les Hinton, Murdoch brit sajtórészlegének volt vezetője egy törvényhozói bizottságnak azt nyilatkozza, a lehallgatások csupán egy, már alaposan kivizsgált ügyhöz tartoztak. Közlése szerint egy újabb belső vizsgálatuk semmilyen új bizonyítékot nem talált.

2010 februárjában a brit Alsóház Kultúr-, Média- és Sportbizottsága jelentésében „hihetetlennek” nevezi a tényt, hogy az újság vezetői ne tudtak volna a gyakorlatról, mely szerintük jóval szélesebb körű, mint ahogy azt a lap állítja.

2010 szeptemberében a parlament vizsgálóbizottságát egy új nyomozásra kérik fel a a vasárnapi laphoz és annak volt szerkesztőjéhez, Andy Coulsonhoz fűződő lehallgatások ügyét érintően. Mindezt sürgeti a New York Times azon értesülése, hogy a News of the World újságírói „rutinszerűen” hallgatnak le telefonokat.

2011 januárjában a rendőrség új vizsgálatot indít a bulvárlap állítólagos telefonlehallgatásai ügyében. (2009 júliusában még úgy gondolták, nincs szükség erre.) A News of the World bejelenti, hogy belső vizsgálatot követően elbocsátotta Ian Edmondson vezető szerkesztőt. Andy Coulson lemond a Konzervatív Pártnál betöltött tisztségéről.

2011 áprilisában Neville Thrulbeck vezető újságírót és Edmondsont letartóztatják SMS-üzenetek feltörésének gyanújával. Óvadék fejében elengedik őket. A News of the World elismeri szerepét a lehallgatásokban.

2011 júniusában Milly Dowler gyilkosát elítélik.

A botrány

Július elején Milly Dowler családjának egyik ügyvédje tudomást szerez a rendőrségtől arról, hogy a lány hangposta-üzeneteit lehallgatták, míg a rendőrség utána kutatott. A rendőrség később tájékoztat, miszerint egy másik, 2002-es gyermekgyikossági ügynél is hasonló lehallgatás történt.

Július 5-én a News International arról tájékoztat, hogy minden új adatot továbbítottak a rendőrségnek. A BBC szerint ezek azokra az e-mailekre vonatkoztak, melyek a rendőrség felé az értesülések fejében átutalt pénzmennyiségekről informálnak, s hogy ezeket Coulson hagyta jóvá.  A lehetséges célpontok közé tartoznak a londoni öngyilkos merénylők áldozatai 2005-ben, és egy 2007-ben eltűnt lány szülei.

Július 6-án Cameron nyilatkozatában „visszataszítónak” és „felháborítónak” nevezi a feltételezéseket, hogy bűncselekmények áldozatainak hangpostafiókját hallgatták le, és új vizsgálatot rendel el.  A Daily Telegraph értesülései szerint a News of the World lehallgatta az Irakban és Afganisztánban elhunyt katonák rokonainak telefonjait is.

Július 8-án letartóztatják Andy Coulson volt szerkesztőt.

A események hatásai

Július 7-én, csütörtökön este James Murdoch bejelentette, hogy a News of the World beszünteti tevékenységét, s a július 10-ei lesz az utolsó lapszám. E bejelentése során így nyilatkozott: a lap „feladata volt, hogy felelősségre vonjon másokat. De elbukott, amikor önmagára került a sor.”

Szintén az ifjabbik Murdoch nyilatkozata szerint:

Egyértelmű, hogy a cégünknek teljesen és aktívan együtt kell működnie a rendőrséggel a teljes nyomozás során, és pontosan ez az, amit a News International tett és tenni is fog, Rebekah Brooks vezetése alatt.

Mrs. Brooks személye a botrány kapcsán szintén erős kritikának van kitéve. Ed Milliband, a Munkáspárt vezetője szerint Brooksnak, aki nyilvánvalóan Murdoch bizalmasa, le kellene mondania a cégnél betöltött tisztségéről. Maga Rebekah Brooks azt nyilatkozta, elnöksége alatt semmiféle illegális lehallgatásról nem szerzett tudomást.

A kitört botrány hatására a bulvárlap fő hirdetői megszakítottak mindenféle kapcsolatot a médiummal, ezek közé tartozik a Ford, a Mitsubishi, a Tesco, a T-Mobile és az O2 mobilszolgáltató cég, illetve egy Erzsébet királynő védnöksége alatt levő jótékonysági szervezet is.

Rosszabbkor nem is jöhetett volna a két Murdoch számára a lehallgatási botrány „birodalmuk” egyik fő lapja körül. Ugyanis szintén a napokban zajlott volna a BSkyB műholdas szolgáltató cég felvásárlása, mely során a Murdoch tulajdonában levő News Corporation a BSkyB maradék 61%-nyi tulajdonrészét is felvásárolná. Többen most a mágnás esélyeit latolgatják, főleg a jelenlegi közhangulatot figyelve, amely a Munkáspárt által képviselt baloldalhoz hasonlóan az egy kézben összpontosuló médiahatalom ellen foglal állást. Ám Cameron miniszterelnök és a jobboldal nem hivatalosan, de áldását adta a felvásárlásra.

Összességében még jól is kijöhet Murdoch médiabirodalma a jelenlegi helyzetből. Egyrészt a News of the World utolsó száma valószínűleg megtöri a többek között Hugh Grant színész által is ösztönzött bojkottot a bulvárlappal szemben, lévén a bezárás hírének köszönhetően az utolsó szám ritkaságnak számít. Bennfentesek akár 30 százalékkal magasabb eladási számot jósolnak.

Másrészt, a megszűnő bulvárlap helyét valószínűleg The Sunday Sun néven a The Sun fogja kitölteni, mely eddig a hét hat napján jelent meg Nagy-Britannia-szerte. Így a vasárnapi bulvárlap bezárása a testvérlapot erősítheti.

Gömöri Roland

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »