Magyarország elismeri Dél-Szudánt

Magyarország napokon belül elismeri Dél-Szudán önálló állammá válását, és diplomáciai kapcsolatokat köt vele – közölte az MTI-vel szombaton Hóvári János, a Külügyminisztérium államtitkár-helyettese, aki Magyarország képviseletében részt vett a jubai függetlenségi ünnepségeken.

Az államtitkár-helyettes szerint Szudán és a tőle függetlenné vált Dél-Szudán viszonyának rendezésére – egyebek mellett a határ teljes kijelölésére, az állampolgárok státusának rendezésére, a kőolajkincs megosztására – mindkét félben megvan a jó szándék.

Ennek egyik legfontosabb jele, hogy Omar el-Besir szudáni elnök részt vett a függetlenség hivatalos kikiáltása alkalmából rendezett jubai ünnepségeken, és beszédében „elismerte az államközi kapcsolatokat”.

Hetvenhat ország képviseltette magát az eseményeken. Az Európai Unió részéről Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vett részt a ceremóniákon, és kifejezte elismerését a két országnak a szétválás viszonylag békés keresztülviteléért – mondta Hóvári János.

Kitekintő / MTI

Friss hírek