Korrupciós botrány az olimpiai beruházásoknál

Feltételezések szerint a 2016-os riói olimpiára készülő beruházásoknál tűntek el nagyobb összegek. A közlekedési miniszter benyújtotta lemondását, annak ellenére, hogy tagadja az ellene felhozott vádakat. Alfredo Nascimento rövid időn belül már a második kormánypárti vezető, aki korrupciós botrányba keveredik a dél-amerikai országban.

Lapértesülések szerint Nascimento minisztériuma jelentős pénzeket szivattyúzott ki az állami infrastruktúra fejlesztésére szánt összegekből. A politikus mindenesetre tagadja a felmerült vádakat és kész együttműködni a hatóságokkal.

Az utóbbi néhány hónapban Nascimento már a második politikus, aki elhagyja Dilma Rousseff elnök kabinetjét, és korrupciós vádak miatt távozik posztjáról. Az elnökasszony egykori kabinetfőnökét, Antonio Paloccit ugyanis korábbi tanácsadói tevékenységének köszönhető, gyors meggazdagodása miatt vonták kérdőre. A személyét ért vádakat egyébként ő is tagadta.

Maga ellen indított eljárást

A hét elején a brazil Közlekedési Minisztérium honlapján megjelent egy közlemény, miszerint Nascimento saját maga kérvényezi az eljárás megkezdését az intézményben. Eszerint „a miniszter maga döntött úgy, hogy személyesen kéri a főügyész segítségét a hivatalában felmerült gyanús ügyek kivizsgálására”. Nascimento ezt követően saját pénzügyi adatait is nyilvánossá tette a hatóságok számára.

Nascimento lemondása négy nappal azt követően történt, hogy a neves brazil hetilap, a Veja hasábjain részletesen beszámolót lehetett olvasni az esetről. Az összeállítás szerint a minisztérium négy munkatársa rendszertelen időközönként nagy összegű jutalékot számolt fel magának a megkötött szerződések után. Őket egyébként azonnal elbocsátották állásukból – derül ki az írásból.

Milliárdos üzletekről van szó

Nem ez volt azonban az első vád, ami a miniszterrel és munkatársaival kapcsolatban megfogalmazódott. Egy másik vezető napilap, az O Globo szerint ugyanis Nascimento fia szintén érintett lehet egy olimpiai beruházás körül kialakult korrupciós ügyben.

Az építőipar nagy üzlet manapság Brazíliában. Az ország ugyanis igyekszik felújítani egész közelekedési rendszerét úgy, hogy az képes legyen ellátni a rohamtempóban növekvő gazdaságot. A Közlekedési Minisztérium tehát gigantikus projektekért felelős, amiket dollármillárdokban lehet csak mérni. A beruházások nagy része a 2014-es labdarúgó-világbajnoksághoz, valamint a két évvel későbbi riói olimpiához kötődik.

Rio de Janeirot még 2009 októberben jelölte meg az olimpiai bizottság, mint a 2016-os nyári játékok szervezőjét. Megvalósulása esetén Brazília lesz az első dél-amerikai ország, amely ilyen eseményt rendez.

Sokan megkérdőjelezik azonban az ország gazdasági erejét egy ilyen nagyszabású projekt kivitelezéséhez. Kormánypárti politikusok azonban állítják: „hosszú távon ez inkább csak erősíteni fogja Brazíliát”. Elemzők szerint a közel 6,5 milliárd dollár értékben megvalósuló beruházások rövid idő alatt megtérülnek majd. Jeanine Pires, turisztikai szakértő pedig nagyjából 120 ezer új munkahellyel számol évente.

Klopfstein-László Kornél

Friss hírek