Lázadás a világ legnépesebb menekülttáborában

A világ legnagyobb menekülttábora forrásponthoz jutott. A 90 ezer főre tervezett komplexumban mára az optimálisnál négyszer annyian laknak, ami biztonsági és humanitárius kérdéseket is felvet. A napokban ráadásul erőszakos tüntetés indult a táborban egy illegálisan üzemelő élelmiszer-elosztó pont miatt.

Két embert megöltek a kenyai Dadaab városa mellett elterülő menekülttáborban, miután az ott kitört lázadást rendőrök próbálták elfojtani. A „földi pokol”-ként is emlegetett, valójában három menekülttáborból álló komplexumot a világ legnagyobbikaként tartják számon. Az ott élő menekültek mára több, mint  370 ezren vannak, akik közül a legtöbben szomáliai állampolgárok. A túlzsúfoltság egyre több gondot okoz, az állapotok folyamatosan romlanak.

Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (United Nations High Commissioner for Refugees – UNHCR) szóvivője elmondta, hogy a szerdai megmozdulások fő célja az volt, hogy az északkelet-kenyai menekültek együttes fellépéssel, hatékonyabban protestáljanak egy illegális élelmiszer-elosztó pont megszüntetése ellen. A tüntetőkkel szemben fellépő rendőrök könnygázt használtak a tömeg oszlatására, ám jelentések szerint lövéseket is leadtak, ezzel két ember halálát okozva. Edwards szerint a szerdai események a menekülttáborok túlzsúfoltságában gyökereznek.

Dadaab egy apró kenyai város, mely a kenyai-szomáliai határtól mintegy 100 kilométerre terül el, s mellette fekszik a három tábor kombinációja. A táborban lévő nagyszámú szomáliai állampolgár a hazájukban zajló, 1991 óta tartó polgárháború miatt menekült Kenyába. Csak 2011 eleje óta eddig több, mint 61 ezer szomáliai áramlott át a szomszédos országba a nagyobb biztonság és menedék reményében. A három tábort (Hagadera, Ifo, Dagahaley) eredetileg 90 ezer ember befogadására tervezték, ám a menekültáradat gyorsan átlépte a korlátokat.

A folyamatosan érkező újabb menekültek a remélt biztonság helyett évek óta kritikus körülmények között találják magukat. Ennek egyik oka a nem megfelelő mennyiségű ellátmány és a természet furcsa játéka a térségben. 2006 novemberében ugyanis még súlyos áradások voltak, azóta viszont az egyre komolyabb szárazsággal kell szembenéznie a helyieknek. Mindez nem csak az lakosok életét, de a nemzetközi segélyszervezetek munkáját is jelentősen megnehezíti. Hamar szükségessé vált a menekültek egy részének másik helyre való áttelepítése, ennek érdekében megkezdődött a negyedik, Ifo 2 névre hallgató tábor kiépítése, mely azonban a kenyai kormány ellenállása miatt 2007 óta nem sokadt haladt. A szegényes élelmiszerellátás és az egyre kevesebb ivóvíz miatt nem ritkák a járványok – ennek kiküszöböléséhez latrinákra és szennyvízelvezetőkre is szükség lenne, ám minderre nincs támogatás.

Szomália kétségbeesetten menekülő lakosai nemcsak Kenyában jelentenek problémát. Összesen 750 ezer szomáliai menekültet tartanak számon a környező régiókban. Kenyában összesen 405 ezren élnek, emellett 187 ezren Jemenben, 130 ezren pedig Etiópiában várják sorsuk jobbra fordulását.

Györe Adrienn

Friss hírek