Brutálisan lesújtanak a korrupcióra Ukrajnában

Ukrajnában július 1-ei hatállyal életbe lépett az anti-korrupciós törvény. A törvény célja, hogy az eddigieknél is keményebb szabályozásnak vesse alá a politikai szférát, és megakadályozza az országban virágzó korrupciót. A Transparency International 2010-es korrupciós indexe szerint Ukrajna a 134. helyet foglalja el a 176 felsorolt országból, tehát igencsak helyénvaló lenne a változtatás (Oroszország ugyanezen az indexen a 154. helyet, Magyarország pedig az 50. helyet foglalja el).

A pénteken életbe lépett törvény értelmében többek között a hivatalnokok legfeljebb évente két alkalommal fogadhatnak el ajándékokat, és minden egyes ilyen ajándék legfeljebb a mindenkori ukrán munimálbér 50 százaléka lehet (az ukrán minimálbér jelenleg körülbelül havi 25 ezer forintot jelent).

Ezen kívül a hivatalnokoknak kötelező deklarálni a kiadásaikat is, hogyha azok meghaladják a 150 ezer hrivnyát (kb. 3,4 millió Ft-ot) – eddig csak a bevételeik deklarálására voltak kötelezettek. Az új törvény azt is megtiltja, hogy az állami szférában jelen lévő rokonok egymás közvetlen alkalmázásában dolgozzanak.

Az új törvényi szabályozás szerint a 3339 hrivnyát (körülbelül 80 ezer forint) meg nem haladó megvesztegetésért akár 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, ennél jelentősebb pénzösszegekért pedig akár 10 év börtön is járhat a Lenta.ru információi szerint.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »