Női háborús bűnöst ítéltek el Ruandában

A Ruandai Nemzetközi Büntetőtörvényszék háborús bűnök vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy ruandai nőt és a fiát. A testület történetében ez az első eset, hogy háborús bűnök miatt egy nőt ítéltek el.

Pauline Nyiramasuhuko-t, a ruandai népirtás alatti családi- és nőügyi miniszterasszonyt, valamint fiát, Arsene Shalom Ntahobali-t, a nemzetőrség egykori vezetőjét három vádpontban ítélte el a Ruandai Nemzetközi Büntetőtörvényszék (International Criminal Tribunal for RwandaICTR), pénteken. A vádpontok a következők: háborús és emberiesség elleni bűnök – beleértve az erőszakra való buzdítást -, valamint népirtás.

A bírósági ítélet szerint az 1994 áprilisától júniusig tartó népirtás alatt a frissen elítélt két ruandai részt vett több ezer tuszi elrablásában, majd egy dél-ruandai városban, végrehajtott brutális meggyilkolásukban. A kegyetlen lépéseket a népirtás levezényléséért legnagyobb felelősséggel rendelkező, Interahamwe nevű radikális hutu milícia segítségével hajtották végre.

Nyiramasuhuko a tuszik által vezetett Ruandai Hazafias Front (Rwandan Patriotic Front – RPF) győzelmét követően a Kongói Demokratikus Köztársaságba menekült, majd fiával együtt Kenyában fogták el 1997 júliusában. Bírósági meghallgatásuk 2001-ben kezdődött meg, rajtuk kívül további 4 vádlottal. Mindez szintén példátlan az ICTR történetében, ugyanis ennyien egyszerre még sohasem ültek a vádlottak padján. Pénteken a többi vádlott – két egykori polgármester, valamint két prefektus – sorsáról is döntés született.

A ruandai népirtás alatt körülbelül 800 ezer tuszi és mérsékelt hutu vesztette életét alig 100 nap alatt. Az ITCR-t az 1994 októberében született 955-ös számú ENSZ BT-határozat hívta életre, a bíróság 1995-ben kezdte meg tényleges működését. A Biztonsági Tanács azóta több határozatában is felszólította a törvényszéket, hogy 2010-es hatállyal fejezze be minden eddigi tevékenységét. Az ügyek komplexitása, valamint az elkövetőek óriási száma miatt mindez azonban nem valósulhatott meg. Eddig 32 ügyet zártak le, jelenleg 10 ügyben zajlanak a tárgyalások.

Györe Adrienn

Friss hírek