35 évet kapott a volt tunéziai elnök

Sikkasztásért és közjavakkal való visszaélésért több mint három évtizedet kell börtönben töltenie Ben Ali elnöknek és feleségének.

A volt elnököt, Zine al-Abidine Ben Alit és feleségét, Leilát távollétükben ítélte el a tunéziai bíróság múlt hétfőn. Az államfő és családja január 14-én menekült Szaúd-Arábiába, miután távozásukat követelve zavargások törtek ki az országban. 

A vád egyelőre Ben Ali palotájában talált, 27 millió dollár értékű ékszerekre és készpénzre fókuszált. A rendőrség szerint a pár Sidi Bou Said-ban található palotájában hagyott ékszerek közül rengeteg ”műkincs értékű”. Az állítólagos fegyver- és kábítószer birtoklás miatti tárgyalást június 30-ig elhalasztották. 

A tárgyalás során bebizonyosodott, hogy az elnök visszaélt hatalmával és az ország közjavaival – szólt az ítélet. Ezért azonnali hatállyal 35 év letöltendő börtönbűntetésre ítélte a párt, amely távollétük ellenére azonnal életbe lép. Ezen kívül Ben Alit 36 millió dollár, feleségét 30 millió dollár bírság megfizetésére kötelezte. 

A pár ügyvédje nevetségesnek nevezte az ítéletet és felhívta a figyelmet, hogy a készpénzt és a kábítószereket is az elnök távozása után három hónappal találták meg a palotában. 

Ben Ali múlt héten egy nyilatkozatot adott ki Szaúd-Arábiából, mely szerint januárban biztonsági okokból menekítette ki családját az országból és terve szerint azonnal visszatért volna, de gépe, utasításait megtagadva, nélküle indult vissza Tunéziába. 

Baumann Zsófia

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »