35 évet kapott a volt tunéziai elnök

Sikkasztásért és közjavakkal való visszaélésért több mint három évtizedet kell börtönben töltenie Ben Ali elnöknek és feleségének.

A volt elnököt, Zine al-Abidine Ben Alit és feleségét, Leilát távollétükben ítélte el a tunéziai bíróság múlt hétfőn. Az államfő és családja január 14-én menekült Szaúd-Arábiába, miután távozásukat követelve zavargások törtek ki az országban. 

A vád egyelőre Ben Ali palotájában talált, 27 millió dollár értékű ékszerekre és készpénzre fókuszált. A rendőrség szerint a pár Sidi Bou Said-ban található palotájában hagyott ékszerek közül rengeteg ”műkincs értékű”. Az állítólagos fegyver- és kábítószer birtoklás miatti tárgyalást június 30-ig elhalasztották. 

A tárgyalás során bebizonyosodott, hogy az elnök visszaélt hatalmával és az ország közjavaival – szólt az ítélet. Ezért azonnali hatállyal 35 év letöltendő börtönbűntetésre ítélte a párt, amely távollétük ellenére azonnal életbe lép. Ezen kívül Ben Alit 36 millió dollár, feleségét 30 millió dollár bírság megfizetésére kötelezte. 

A pár ügyvédje nevetségesnek nevezte az ítéletet és felhívta a figyelmet, hogy a készpénzt és a kábítószereket is az elnök távozása után három hónappal találták meg a palotában. 

Ben Ali múlt héten egy nyilatkozatot adott ki Szaúd-Arábiából, mely szerint januárban biztonsági okokból menekítette ki családját az országból és terve szerint azonnal visszatért volna, de gépe, utasításait megtagadva, nélküle indult vissza Tunéziába. 

Baumann Zsófia

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »