Horvátország: így is, úgy is átlépjük a Rubicont

A vészesen kevés idő dacára sem tűnik elérhetetlen célnak a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása a magyar EU-elnökség vége előtt. A lényeg, hogy az Európai Tanács június végén meghozza a politikai döntést a témában – figyelmeztetnek uniós illetékesek.

Valószínűleg Horvátország csatlakozása is a június 23-24-i uniós csúcstalálkozó napirendjén lesz, ami azért lényeges, mert az Európai Tanács politikai jóváhagyása nélkül formailag nem lehet lezárni a tárgyalásokat – mutatnak rá EU-források. Ha június végén nem sikerülne megszerezni az állam- és kormányfőktől a zöld jelzést, akkor a horvát felvételi tárgyalások befejezése hónapokat csúszhat, hiszen a következő uniós csúcsot a jelenlegi menetrend szerint csak október végén tartják. „Ráadásul soha nem lehet tudni, hogy történik-e időközben valami, ami miatt további halasztódhat az ügy” – jegyzik meg diplomaták.

Uniós források szerint a nagyon szűk időkeretek ellenére sem veszett még el a remény arra, hogy a horvátokkal június végéig, tehát még a magyar elnökség alatt le lehet zárni a tárgyalásokat. Ugyanakkor a siker korántsem garantált, hiszen a hátralevő néhány hétben még 5 tárgyalási fejezetet kellene kipipálni úgy, hogy a Bizottság még csak a következő napokban terjeszti a tagállamok elé a közös álláspontra vonatkozó tervezeteket.

Illetékesek szerint valójában az nem oszt és nem szoroz, hogy június végén, vagy esetleg csak a lengyel elnökség legelején, mondjuk július 7-én nyilvánítják befejezettnek a tárgyalásokat. A lényeg, hogy még a nyári szünet előtt meglegyen a végleges alku, ebben az esetben nem kell nagyobb csúszástól tartani. „A magyar elnökség alatt így is, úgy is átlépjük a Rubicont” – vélik nevük elhallgatását kérő illetékesek.

A tagállamok minisztereinek legutóbbi, május 23-i vitája után tisztább lett a kép. A kormányok ugyanis jelezték, hogy amennyiben az Európai Bizottság pozitív mérleget von a horvát felkészülésről, akkor ők nem gördítenek akadályt a tárgyalások lezárása elé. A következő, főtárgyalói vagy miniszteri szintű tárgyalási fordulót június 21-re tervezi az elnökség, amikor a külügyminiszterek Luxembourgban ülnek össze. Egyelőre nem lehet tudni, hogy addigra már sort lehet-e keríteni a végjátékra. A Bizottságnak ugyanis még öt közös álláspont-tervezetet kell letennie az asztalra, amelyeken jelenleg is dolgozik. Ezek: a halászat, a versenypolitika, a bel- és igazságügyi fejezet, a pénzügyek és az „egyebek”.

A tagállamok részéről nem számítanak arra, hogy június közepe előtt elkészül minden pozíciótervezet. A halászat és a versenypolitikai fejezet viszonylag egyszerűen kipipálható, így a végső csomagot valószínűleg a bel- és igazságügy, a költségvetés és az egyebek alkotják majd. Utóbbi kettő lezárásához az is szükséges, hogy a Bizottság egy hipotetikus munkadátumot jelöljön meg a horvát csatlakozásra. Úgy tudni, nem irreális az a német sajtóban megjelent feltételezés, miszerint ez a hipotetikus dátum 2013. július 1-je lehet.

Értesülésünk szerint ugyanakkor végleg lekerült a napirendről az a franciáknak tulajdonított elképzelés, hogy Bulgáriához és Romániához hasonlóan egy együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében Zágráb igazságszolgáltatási és korrupcióellenes tevékenységét is monitorozzák a csatlakozás után. „A csatlakozás utáni monitoring nem lesz többé, ez végleg hiteltelenné vált” – mondta erről egy EU-forrás. Normálisnak, hagyományosnak számító záradékok ugyanakkor a horvát csatlakozási szerződésbe is bekerülnek majd, akár más korábbi belépések esetén.

Illetékesek szerint Ratko Mladic letartóztatása kedvezőbb körülményeket teremtett a horvát felvételi tárgyalások lezárására is. Serge Brammertz hágai főügyész ugyanis eredetileg egy meglehetősen negatív tartalmú értékelést kívánt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszteni Szerbia együttműködéséről a hágai nemzetközi törvényszékkel. Egy ilyen kedvezőtlen vélemény ugyanakkor a horvátokra is kivetítődhetett volna, ráadásul aszimmetrikus helyzetet teremtett volna Horvátország és Szerbia között.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek