Ahogy megszoktuk – kormánypárti győzelem Dél-Afrikában

A papírformának megfelelően az apartheid 17 évvel ezelőtti bukása óta kormányzó ANC, Jacob Zuma elnök pártja nyerte a dél-afrikai helyi választásokat. A 23 millió választásra jogosult dél-afrikai 58 százaléka járult az urnákhoz, ez a rendszerváltás óta a helyi választásokon mért legmagasabb részvétel. Az ANC öröme azonban nem felhőtlen, a párt támogatottsága ugyanis csökkenő tendenciát mutat: míg legutóbb 66, most csak 62 százalékot tudtak szerezni.

Az ellenzék egyetlen jelentős alakulata, a Helen Zille vezette DA 24 százalékot szerzett – kilenc százalékkal többet, mint 2006-ban. Az áttörést azonban ez a választás sem hozta meg nekik, hiába építették kampányukat az alapszolgáltatások (oktatás, egészségügy, csatornázás, víz és áram) nagyfokú hiányából és a mindent átható korrupcióból adódó széleskörű elégedetlenségre. Hiába növelték egy híján minden államban a támagottságukat, továbbra is csak a Fokváros központú Western Cape tartományt fogják kormányozni, az ország többi részén ellenzékben maradnak. Tizenhét évvel az apartheid lezárása után is bőrszín alapján választ tehát Dél-Afrika. Az ANC – az utóbbi két év nacionalista retorikája révén – lényegében kizárólag a feketék pártja lett, míg a DA továbbra is képtelen kitörni a „fehérek pártja” skatulyából.

Az is világosan látszik, hogy Dél-Afrikában egyre inkább megszilárdul a kétpártrendszer (miközben csak az egyiknek van valós esélye a győzelemre), hiszen minden kívülről jövő kezdeményezés idővel elhal. Ez történt például az ANC-ből 2008-ban kivált, a 2009-es választásokon reménytelinek mondható 8 százalékos eredményt produkáló Népi Kongresszussal (Congress of the People, COPE), ami most alig lépte át a 2 százalékot. Hasonló a helyzet a konzervatív zuluk körében népszerű Inkatha Szabadság Párttal (Inkatha Freedom Party, IFP): miután ez tavaly kettészakadt, idén már a rivális Nemzeti Szabadság Párttal (National Freedom Party, NFP) meg kell küzdenie a zulu szavazatokért.

Ami Jacob Zuma párton belüli helyzetét illeti, talán ez a győzelem néhány hónapig elhallgattatja az elégedetlenkedőket, mivel azonban a választás csak ideiglenesen vetett véget az országszerte felbukkanó erőszakos tiltakozó megmozdulásoknak, a jövőre esedékes párton belüli tisztújítás még korántsem lefutott.

Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »