Oroszország fog közvetíteni Líbiában

A Moammer el-Kadhafi líbiai vezető erői elleni nemzetközi koalíció tagjai a helyzet rendezése érdekében közvetítésre kérték fel Moszkvát a világ iparilag legfejlettebb hét országát és Oroszországot tömörítő nyolcas csoport, a G8 csúcsértekezletén a franciaországi Deauville-ban – közölte Dmitrij Medvegyev orosz elnök szóvivője csütörtök este.

Natalja Tyimakova szerint a kérést az orosz elnöknek a kétoldalú találkozókon Nicolas Sarkozy francia és Barack Obama amerikai elnök, valamint David Cameron brit miniszterelnök közvetítette. Az érintett delegációk egyelőre nem erősítették meg a bejelentést.

Egy amerikai illetékes úgy pontosított, hogy Obama és Medvegyev tárgyaltak az oroszok és a líbiaiak közötti kapcsolatfelvételről és megállapodtak abban, hogy tájékoztatják egymást a témában. A brit miniszterelnök szóvivője szerint az orosz bejelentés nem felel meg annak, amiről szó volt, Franciaország pedig nem kívánta kommentálni a nyilatkozatot. Mindazonáltal délután Nicolas Sarkozy francia elnök közölte, hogy nyitott a tárgyalásokra Kadhafi jövőjét illetően, amennyiben a líbiai vezető mielőbb távozik a hatalomból.  

A három nyugati ország kezdeményezője volt a Kadhafi-rezsim ellen márciusban megindított légi hadműveletnek, amelyet április eleje óta a NATO irányít.

Közben Tripoliban újabb tűzszüneti javaslatot tett a líbiai kormány, de ezt a felkelők és az amerikai kormányzat is elutasította vagy előfeltételhez kötötte. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki a nap folyamán találkozott Bagdadi Mahmúdi miniszterelnökkel, közleményben jelezte, hogy Tripoli is Moszkvától „kért segítséget a tűzszünetről és az előfeltétel nélküli tárgyalásokról szóló megállapodás eléréséhez”.

A politikai megoldás keresésével párhuzamosan a nyugati koalíció tovább növelte a katonai nyomást Tripolira, s Nagy Britannia megerősítette a néhány napja felröppent hírt, miszerint Apache helikoptereket vet be az észak-afrikai országban. Párizs hétfőn jelentette be: 12 harci helikoptert indítottak útnak Líbia felé egy francia hadihajón, hogy adott esetben bevethessék őket a katonai patthelyzet megoldására.

„Az illetékes miniszterek elvi beleegyezésüket adták az Apache-ok bevetéséhez” – közölte a brit delegáció neve elhallgatását kérő egyik illetékese Deauville-ban. Véleménye szerint a helikopterek „komoly ütőkártyaként” szolgálhatnak a NATO számára. A négy harci helikoptert az Ocean brit helikopter-hordozó vette fedélzetére, amely az észak-afrikai partoknál fog állomásozni – közölte egy másik brit kormányzati forrás.

Kitekintő / MTI

Friss hírek