Valóban „zöldek” az elektromos autók?

Több átláthatóságot követel a fogyasztók számára az elektromos autók szén-dioxid kibocsátásával kapcsolatban Európa legnagyobb autós szervezete. A villanyautók elterjedését még mindig sok tényező hátráltatja.

Az EU folyamatosan az elektromos autók elterjedéséért kampányol, hogy ezzel próbálja meg elérni az európai szén-dioxid kibocsátás előirányzott drasztikus csökkentését. 2008-ban az EU 5 milliárd eurót különített el az európai Zöld Autó Kezdeményezésre, amely az iparágat támogató nagyobb csomag része volt.

Fogyasztói csoportok azonban csütörtökön, május 19-én arra figyelmeztettek, hogy a kereskedelmi és a politikai nyomás, hogy elektronikus autók készüljenek, amelyek elvileg semmilyen károsanyagot nem bocsátanak ki, valójában „megtévesztő a fogyasztók számára”.

„Miközben támogatjuk az elektromos autók használatának ösztönzését, a csoportjaink nagyobb átláthatóságot és következetességet követelnek az elektromos autók szén-dioxid kibocsátásának értékelésével kapcsolatban” – mondta Werner Kraus, a Nemzetközi Gépjármű Szövetség (Fédération Internationale de l’Automoble, FIA) elnöke. A szervezet 35 millió fogyasztót tömörít, illetve 71 európai autós és motoros klubot számol a tagjai között.

Bár a FIA elismeri a közlekedés villamosítását, mint a jövő közlekedési iparának egyik kulcsfontosságú elemét, illetve az olaj-függőség csökkentésének egyik fontos eszközét, a szervezet mégis arra hívta fel a figyelmet, hogy a villanyautók vételi ára még mindig túl magas ahhoz, hogy kedvezzen a gyors átállásnak és az elterjedésüknek.

A szervezet emellett azt is kijelentette, hogy a teljes üzemeltetési költségeket is meg kell vizsgálni és közzé kell tenni a fogyasztók számára, mert, mint hangsúlyozták „a fogyasztók nem fognak automatikusan az elektromos autókra váltani, ha a pénzügyi hátrányaikat látják”.

Úgy tűnik, az autógyártók is egyetértenek ezzel: „Az a fontos, hogy ezt úgy tegyük meg, hogy közben ne riasszuk el a vevőket. A fogyasztókat el kell csábítani, és nem lerohanni” – mondta Christian Steyer, aki a Renault-nál felelős a kis autók kifejlesztéséért. Steyer egy brüsszeli konferencián arról is beszélt, hogy bár egyelőre nem találták meg a módját annak, hogy a tervezési szabályokat hogyan módosítsák az elektromos autók megjelenése miatt, nem kizárt, hogy új formákat fognak megtalálni.

A fogyasztók egyelőre bizonytalanok az elektromos autókkal kapcsolatban, a hatóságok pedig szintén nehezen tudják eldönteni, hogy melyik új technológiát támogassák. A FIA elnöke szerint ezért a tudatosságot kellene erősíteni a leginkább.

Más szervezetek szerint az elektromos autók valójában nem annyira zöldek, mint amilyennek látszanak. Dudley Curties, a Transport & Environment civil szervezet kommunikációs igazgatója az EurActivnak azt mondta, sok látszólag zöld technológia valójában nem környezetkímélő, ez pedig különösen igaz a bioüzemanyagra és az elektromos autókra is, ha az áram, amivel működnek, valójában hőerőművekből származik.

Ingolf Schädler, az osztrák közlekedési minisztériumból egy brüsszeli konferencián arról beszélt, hogy az iparágnak nyilvánvalóbbá kellene tennie, hogy mely dolgokba érdemes befektetnie az államnak: „Nagy az állami hatóságok bizonytalansága azzal kapcsolatban, hogy melyik technológiába fektessenek. Annyira sok a lehetőség, hogy szükségünk van arra, hogy az iparág egyértelműen jelezze, mi a megfelelő megoldás az egyes problémákra” – mondta Schädler.

A FIA viszont felszólította az EU-s, a nemzeti és a helyi szintű intézményeket, hogy „egy sokkal tisztább és egységesebb keretet adjanak az elektromos autóknak”. Lehetséges intézkedésként hozták fel a különböző ösztönző csomagokat, a zöld közbeszerzési eljárásokat, valamint a várostervezés, az energiaellátás és a közlekedés terveinek összehangolását.

Az EU-ban hiányzó egységes villanyautó-feltöltő rendszer azonban egyelőre szintén hátráltatja az elektromos autók elterjedését, ezt pedig a FIA is szóvá tette nyilatkozatában, ám szerintük az egyik legfontosabb még mindig az, hogy a fogyasztók tisztában legyenek az elektromos autók létezésével.

Jelenleg a világ közlekedésének 96 százaléka függ az olajtól, ezzel pedig a közlekedés a világon az egyik legfontosabb szén-dioxid kibocsátó.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »