Szlovákia: Kormánypártiak is megbuktatnák kisebbségi nyelvhasználati törvényt

Matovič és „együgyű” társai megtorpedózzák a kisebbségi nyelvhasználati törvényt. „Bugár fejre állhat, és megvádolhat minket a koalíció szétverésével, a burkolt elmagyarosításnak ezt a formáját nem fogjuk megszavazni” – jelentette ki Igor Matovič a sajtó képviselőinek azt követően, hogy átadta négyük kifogásait a Most-Híd frakciójának.

Hét kulcsfontosságú kifogást és nyolc észrevételt fogalmazott meg a szlovák Egyszerű Emberek párt a kisebbségi nyelvhasználati törvény kapcsán. Igor  kilátásba helyezte, ha a fenti észrevételeket a Most-Híd nem veszi figyelembe, pártja nem támogatja a törvényt. Matovič hozzátette, egyáltalán nem fontos a nyelvhasználati küszöb csökkentése.

„Taposóakna a törvényben a közigazgatási szervek kötelessége, hogy olyan embereket alkalmazzanak, akik beszélik a kisebbség nyelvét, vagy tolmácsot foglalkoztassanak” – fogalmazta meg az első kardinális kifogást. Matovič szerint vannak olyan kis települések, ahol nem is élt kisebbségi, de oda költözött egy család, amely valamelyik kisebbséghez tartozik, így a falu vegyes lakosságú lett, s most biztosítania kellene a kisebbség nyelvének használatát. Matovič ezért úgy akarja módosíttatni a törvényt, hogy a kisebbség nyelvét csak ott legyen kötelező használni, ahol a hivatalnak van a kisebbség nyelvét beszélő alkalmazottja. Ha ilyen nincs, akkor „az ügyfél legyen köteles tolmácsot hozni magával”, s ennek a költségeit is viselje.Matovič elvi kifogást emelt a kisebbségi nyelv egészségügyi ellátásban és szociális szolgáltató intézetekben való használata ellen is. Elképzelése szerint ez is csak akkor volna lehetséges, ha van olyan alkalmazott, aki a kisebbség nyelvét beszéli.

A képviselő azt egyenesen kizárná, hogy közigazgatási eljárásban a kisebbségi személy bárhol az országban anyanyelvén kommunikálhasson. „A zsolnai rendőrségen vagy Csicsmányban beszélhetne az anyanyelvén, s a hatóság lenne köteles tolmácsot biztosítani.Ez alávalóság!” – háborgott.

Ha a nyelvhasználati küszöb csökken, Matovičék kikötése, hogy az csak olyan arányú lehet, amely a kisebbségi nyelv használatát a jelenleginál több helyen nem teszi lehetővé. „A status quót fenn kell tartani” – hangsúlyozta. Tiltakoznak az ellen is, hogy az önkormányzati képviselőtestületek anyanyelven kommunikálhassanak, tanácskozzanak, ha azzal minden jelenlévő egyetért. Matovič szerint e kitétel megfogalmazásakor mindenki megfeledkezett a polgármesterről. „A szlovák nemzetiségű polgármesterből csinálnának idegent?” – kérdezte. Az Egyszerű Emberek a polgármester egyetértéséhez is ragaszkodnak.

Matovič elutasítja Ondrej Dostál (OKS) módosító javaslatát is, mely a községi rendőröknek engedélyezni szolgálat közben is az anyanyelvük használatát. „Ragaszkodunk hozzá, hogy csak akkor beszélhessen a szlováktól eltérő nyelven, ha azzal minden jelenlévő egyetért” – fogalmazta meg követelését a Most-Híddal szemben.

Matovič elmondta azt is, hogy az államnyelvet védenie kell ennek a törvénynek is. Képviselői ragaszkodnak hozzá, hogy a helyi televíziókban, illetve a kisebbségi televíziós adásokban az egyidejű kötelező szlovák feliratozás feltételként maradjon fenn. „Hogy a szlovák még ott is, ahol kisebbségben vannak, ha bekapcsolják a helyi televíziót, tudják, mit is beszélnek” – indokolta elképzeléseit.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke szerint félreértés, ha valaki elmagyarosításról beszél a kisebbségi nyelvhasználati törvény kapcsán. Mint elmondta, tizenöt százalék nem szlovák nemzetiségű polgár él Szlovákiában, akik ugyanúgy otthon szeretnék érezni magukat. „Mi erre akarunk lehetőséget teremteni nekik. Nem értünk egyet azzal, ha valaki elmagyarosításról beszél. Az ilyen embernek nem az SZK Nemzeti Tanácsában van a helye” – fogalmazott. Állítása szerint azokban a községekben, ahol tíz éve még 20 százaléknyi kisebbségi élt, ma már a 18 százalékot sem éri el a számarányuk. Bugár annak sem látja értelmét, hogy a döntést újra elhalasszák, s csak a júniusi ülésen kerüljön terítékre. Szerinte egyetlen jogszabályról sem folyt még ilyen hosszú koalíciós egyeztetés. Ráadásul, miután a törvényjavaslatot második olvasatban is értelmezték, senki nem kereste meg javaslatokkal a Most-Hídat. A frakciók az utolsó pillanatban, ezekben a napokban álltak elő kifogásaikkal.

Kitekintő / Felvidék.ma

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »