A vártnál is jobban teljesített az OTP

A várakozásoknál jobb negyedéves gyorsjelentést tett közzé az OTP. A nettó eredmény meghaladva az elemzői konszenzust 37,2 milliárd forint lett, míg a nettó kamatbevétel is némileg erősebb lett a vártnál. Ennek hátterében főként az alacsonyabb működési költségek állnak, amelyek véleményünk szerint a következő negyedévekben már nem tudnak pozitív hatást kifejteni.

A körülbelül 12%-os csökkenést a nettó eredményben év/év alapon a 7.4 milliárd forintos bankadó okozta, amit a kormány még a tavalyi évben vetett ki a hazai pénzintézetekre. A nettó kamatmarzs 6.33%-ra szélesedett részben a szélesebb kamatkörnyezetnek, részben pedig a külföldi leányok (pl. orosz egység) javuló teljesítményének köszönhetően, bár továbbra is látjuk a jeleit annak, hogy a magasabb kockázati költségek szétterülnek a teljes ügyfélállományon.

A céltartalékolás szintje alacsonyabb volt a piaci várakozásoknál, ami az erősödő forintnak is tulajdonítható, bár egyes leányoknál továbbra is dagadó mértékről adott számot az OTP.

A gyorsjelentés negatív része a 90 napon túli késedelmes hitelek arányának növekedése (15%-ra az előző év végi 10.7%-ról), ami a romló magyar hitelportfólióval magyarázható (az OTP Banknak magasabb céltartalékokat, kockázati költségeket kellett képeznie a hazai alaptevékenységében egy 10 milliárd forintos hitel kapcsán).

Az OTP csoporton belül a Magyarországon lévő központi egység hozzájárulása továbbra is domináns, ugyanakkor az utóbbi hónapokban javuló tendenciát és magasabb profit hozzájárulást mutattak a külföldi leányvállalatok. Az orosz leánybank nettó eredménye +545%-kal növekedett év/év alapon, míg az ukrán leány +501%-kal gyarapodott. Emellett a bolgár egység járult még hozzá jelentősen a csoport eredményeihez, bár itt is stagnált a hitelállomány alapvetően.

A Tier 1 ráta 14.8%-ra emelkedett a 2010 negyedik negyedéves 14%-os értékről, amely a javuló pénzügyi környezet eredménye.

A fő kockázati faktor továbbra is egy lehetséges negatív fordulat a globális szentimentben, amely visszafoghatja a gazdasági növekedést és megemelheti a céltartalékolási és egyéb kockázati költségeket.

A gyorsjelentés után mérsékelt pozitív reakcióra számítunk, amelyet a hazai szabályozási környezet változásával (pl. bankadó) kapcsolatos szappanopera mérsékelhet.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »