Tisztulási eltökéltség a Székely Nemzeti Tanácsban

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) megtiltja a volt kommunista párti aktivistáknak és a Securitate kollaboránsainak a tanács vezetőségébe való bejutást.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke  tegnapi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kijelentette: a tanács június 3-án MarosŹvásárhelyen tartandó közgyűlésén összeférhetetlenségi határozatot terjesztenek elő az SZNT vezetőségében tisztséget vállalókra nézve. Az SZNT Állandó Tanácsa tizenöt tagjának például rendelkeznie kell a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (SZIVOT) által kiadott bizonylattal, miszerint nem működött együtt a politikai rendőrséggel, a tanács elnöki és alelnöki tisztségére pedig nem pályázhatnak azok, akik az Román Kommunista Párt aktivistái voltak, azaz pártfunkciót töltöttek be, és fizetést kaptak a kommunistáktól.

„Legyen mindenki számára világos, egyikünk sem zsarolható” – mondta Izsák, hozzáfűzve, hogy a tanács kérni fogja a SZIVOT-tól, vizsgálja meg az SZNT valamennyi vezetőségi tagjának dossziéját. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az SZNT vezetőségének példáját minden erdélyi magyar politikai alakulat követni fogja.

A Székely Nemzeti Tanács közgyűlésének június 3-i napirendjén szerepel az autonómiaelvekről és az európai szintű állampolgári kezdeményezésről szóló határozat, amely szerint elvi nyilatkozatban rögzítik a partneri kapcsolatok alapjait azon európai régiók között, amelyekben nemzeti kisebbségek élnek, mint amilyen Dél-Tirol vagy Katalánföld.

Izsák Balázs diszkriminatívnak nevezte a népszavazási kérdőíveket, amelyek a magyaroknak arra „kínálnak” lehetőséget, hogy székelynek vallják magukat, holott ez csak regionális identitásuk. „Ez a megjelölés csak akkor volna korrekt, ha a románoknak is lehetőségük volna oltyánnak, muntyánnak, mócnak vagy bánságinak nevezni önmagukat, amire természetesen nincs mód” – fejtette ki Izsák Balázs.

Kitekintő / Háromszék.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »