Ismét veszélybe került Európa egysége

Határozottan figyelmeztette Koppenhágát az Európai Bizottság a dán határoknál bevezetendő ellenőrzésekkel kapcsolatban. Barroso elnök levelet írt a dán miniszterelnöknek, Malmström biztos kivizsgáltatja az ügyet. A dán eset különbözik a francia-olasz határvitától, a vámellenőrzés miatt az egységes piacot is veszélyezteti.

Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak a szóvivője pénteken, május 13-án azt mondta, a Bizottság jogi értékelése alapján „kétségek” merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a dán határokon az ellenőrzések újra bevezetése mennyire összeegyeztethető az ország jogi kötelezettségeivel. A Bizottság elnöke ezért megfogalmazott egy levelet a dán miniszterelnöknek, amelyben az aggodalmait fejezte ki Dánia lépésével kapcsolatban.

A Barroso-levelet azonnal nyilvánosságra hozták, amint valóban elküldték, a két vezető Brüsszel kezdeményezésére telefonon is értekezett a kérdésről. Ez a fajta átláthatóság újdonságnak számít a Bizottság eljárásában, a belső levelezést és kommunikációt ugyanis korábban, például a Franciaország és Olaszország közötti határvita esetén nem hozták nyilvánosságra.

Hansen szóvivő azonban hangsúlyozta, hogy a két eset teljesen különböző, Dánia kapcsán ugyanis felmerül a javak szabad áramlásának kérdése is, a szóvivő pedig hangsúlyozta, hogy az emberek és a javak szabad áramlása között nagyon egyértelmű a különbség: a schengeni egyezmény ugyan lehetővé teszi a határellenőrzések átmeneti újra bevezetését, a vámellenőrzések újra bevezetésére az EU-s jog szerint azonban nincs lehetőség.

A dán kormány a bűnözés elleni küzdelemmel indokolta a határok visszaállítását, ez pedig elsősorban a Dán Néppárt követelése volt. A kisebbségi kormánynak ugyanis szüksége van a populista és bevándorlás-ellenes párt támogatására a 2020-ig tartó gazdasági terveinek elfogadására.

Az Európai Parlament előtti legutóbbi beszédében Barroso éppen az egyre terjedő nacionalizmus és populizmus ellen figyelmeztetett, amely aláássa az Uniót. „Tudjuk, hogy most egyes helyeken divatos szélsőségesnek, vagy populistának lenni, esetleg még az idegengyűlölet zászlóit is lobogtatni. Mi nem ezt fogjuk tenni. Mi ellen fogunk állni minden ilyenfajta nyomásnak” – mondta Barroso az Európai Parlamentben múlt héten.

Eközben Cecilia Malmström, az EU belügyeiért felelős európai biztos, szintén pénteken, kiadott egy nyilatkozatot, amelyben aggodalmát fejezte ki a dán kormány bejelentése miatt, és hogy Dániának szándékában állhat „állandó és látható vámellenőrzéseket bevezetni a dán határokon”.

Malmström nyilatkozatában azt írja, hogy a Bizottság felvilágosítást fog kérni az intézkedések jogi alapjairól, azok pontos alanyairól, illetve hogy a határokkal kapcsolatos intézkedések részei lesznek-e egy szélesebb körű dán bűnözés-ellenes programnak, avagy sem.

„Felszólítom a dán kormányt, hogy tartózkodjon az egyoldalú lépésektől, és hogy biztosítsa, hogy minden megtett intézkedés a kapcsolódó törvényekkel összhangban történik. A Bizottság készen áll, hogy Dániával folytassa a párbeszédet. De ha szükésges, fel fogja használni a rendelkezésére álló eszközöket, hogy biztosítsa az EU-s jog betartását” – figyelmeztetett Malmström.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »